Statul și națiunea moldovenească sunt amenințate din interior și din afară

Statul și națiunea moldovenească sunt amenințate din interior și din afară
© Moldova suverană   |   Moldova suverană
ȘTIREA: Gânduri despre statalitatea moldovenească
“Astăzi Republica Moldova se află în fața unei provocări istorice: se va menține oare însuși statul și nu se va întrerupe oare vechea tradiție de construire comună și colaborare între popoarele și etniile unite în jurul etniei moldovenești ce a și format statul? Bazele statalității moldovenești contemporane au primit lovituri sofisticate și distrugătoare pe parcursul a 10 ani ai așa-numitei guvernări „pro-europene”.
Este vorba și de evenimentele din 7 aprilie 2009, și de încercarea de a destrăma temelia vieții de zi cu zi a satului moldovenesc, și despre distrugerea infrastructurii și aspectului exterior al capitalei țării - orașul Chișinău, și despre torpilarea sistemului financiar prin înșelătoria multidirecțională - „furtul miliardului de dolari” din băncile Moldovei! Cît de mult poți să-ți urăști țara, istoria, neamul ca să le faci pe toate acestea!
În orice caz, iudele și distrugătorii vor pleca și vor fi blestemați de urmași, la fel cum a și fost de mai multe ori în istoria noastră. Istoria statului Moldovenesc. Calea istorică a acestui stat nu a fost deloc ușoară. Probabil, printre popoarele Europei de Est nu e de găsit un alt popor care a îndurat și a acumulat în mentalitatea sa plină de colorit atît de multe. La poalele de est ale Carpaților a avut loc formarea poporului moldovenesc și limbii vechi moldovenești. Domnitorii statelor vecine și în primul rînd regele Ungariei, strălucitul reprezentant al casei d’Anjou din dinastia franceză a Capețienilor, Ludovic I, care și-a extins domnia pînă la Marea Adriatică, a fost nespus de uimit cînd vasalul său, margraful Bogdan, și-a declarat suveranitatea.”
http://moldova-suverana.md/.../ginduri-despre...
DATA APARIȚIEI: 21 septembrie
NARAȚIUNI: 1. Moldovenism revendicativ: există o națiune moldovenească și o limbă distinctă și Republica Moldova e succesoare a principatului medieval al Moldovei; 2. Protestele din aprilie 2009 au reprezentat o tentativă de lovitură de stat/atac împotriva statului sprijinit de România; 3. România caută să submineze statalitatea și istoria Moldovei.
OBIECTIV: Mobilizarea electoratului etnic rus, moldovenist și nostalgic-sovietic.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: 1. Statul succesor al Moldovei mediavele este România ca urmare a Unirii, recunoscute internațional, dintre Principatul Moldovei și Principatul Valahiei; actuala Republică Moldova este succesoare a unei provincii a Rusiei țariste și a unei componente a URSS, în timp ce conceptul de limbă și națiune moldovenească a fost promovat de URSS pentru a justifica revendicări teritoriale dincolo de Prut. 2. Protestele din aprilie 2009 au fost pro-democrație, ca reacție la neregulile înregistrate la alegerile legislative, când a fost favorizat Partidul Comuniștilor (pro-rus, de guvernare). 3. România este primul stat care a recunoscut Republica Moldova, principalul partener economic al acesteia, donator major și avocat în politica externă și nu a făcut vreodată revendicări privitoare la Republica Moldova; grupările declarat unioniste sunt marginale, nereprezentate în Parlament și fără perspective de a deveni, în viitorul previzibil, forțe politice dominante.
SÂMBURE DE ADEVĂR: România desfășoară programe diverse (economice, burse pentru elevi și studenți, redobândirea cetățeniei, donații de carte etc.) și insistă ca adevărul istoric și științific să fie respectat.
CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Federația Rusă (distanțează Republica Moldova de spațiul românesc și european, o menține în orbita lumii ruse), forțe politice care mizează pe electoratul pro-rus și nostalgic comunist (președintele Dodon, PSRM etc.).
  • Publicație / Media:
    Moldova suverană
  • Public țintă:
    Electoratul etnic rus, moldovenist, nostalgic
  • Amplificare:
    Limba moldovenească, statalitate, aprilie 2009
  • Narațiune cheie:
    Există o națiunea și o limba moldovenească amenințate de România
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news