Analize

SCIENCE+: Dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est

O femeie trece pe lângă un magazin de combatere a dăunătorilor din Paris, Franța, 4 octombrie 2023.
© EPA-EFE/TERESA SUAREZ   |   O femeie trece pe lângă un magazin de combatere a dăunătorilor din Paris, Franța, 4 octombrie 2023.

Daruieste Viata

Trolii ruși au folosit invazia de ploșnițe din Franța pentru a critica sancțiunile impuse Moscovei, iar teoria dârelor chimice lovește din nou Cehia și Polonia. Sunt câteva dintre narațiunile false analizate de SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe, alături de partenerii lor, într-un material semnat  MAKSYM ERISTAVIPETER GEORGIEVMARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA.

CONSPIRAȚII CU PLOȘNIȚE 

Dacă urăști ploșnițele, nu ești singurul. La urma urmei, cui îi plac? Se hrănesc cu sângele tău și o fac noaptea, fiind astfel greu de reperat. Pare o poveste de Halloween. Acesta este probabil motivul pentru care, în ultimele săptămâni, Franța a intrat în panică ca urmare a afirmațiilor că aceste insecte au au pus stăpânire pe orașul Paris. Sute de articole din presa internațională au relatat despre infestarea care îi neliniștește pe oameni înainte de Jocurile Olimpice din 2024. S-a dovedit însă că unul dintre aceste articole era fals. Propaganda pro-Kremlin a găsit, se pare, o altă modalitate de a capitaliza o problemă locală occidentală. Astfel, un articol fals din ziarul regional La Montagne a început să se răspândească pe rețelele de socializare, în care se susținea că există o legătură între problemele asociate cu ploșnițele din Franța și sancțiunile economice impuse Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina, în februarie 2022.

LEGĂTURA RUSĂ. Postările care fac referire la știrea falsă susțin că interzicerea anumitor produse rusești folosite în insecticide a dus la o presupusă „epidemie de ploșnițe”. Totuși, acest lucru este complet fals: La Montagne a declarat că captura de ecran alăturată este falsă, a relatat AFP. Nu au existat modificări ale compozițiilor de insecticide autorizate în Franța. În plus, prezența ploșnițelor, deși nu a fost raportată pe scară largă, a apărut cu mult înaintea sancțiunilor împotriva Moscovei. Cu toate acestea, povestea a fost suficient de convingătoare pentru a ajunge rapid la publicul din estul Parisului, unde susținătorii Moscovei nu au putut rezista să o integreze în eforturile lor sporite de a sprijini Rusia. Factcheck.bg a raportat că mai multe canale Telegram bulgare au amplificat ideea falsă despre lipsa unui pesticid pentru eliminarea insectelor. „Franța și-a tras singură un glonț în cap cu sancțiunile împotriva Rusiei”, menționează unul dintre comentarii. Astfel de mesaje au ajuns la mii de utilizatori din Bulgaria și au avut succes și pe Facebook ( 123 ) și X (ex-Twitter; 456 ), după cum relatează AFP.

FURTUL DE IDENTITATE. Articolele de tip „Doppelganger” sunt o metodă comună și eficientă de a păcăli publicul cu povești false și teorii ale conspirației. Pe lângă povestea pesticidelor, POLITICO a semnalat un alt articol fals în care erau învinuiți refugiații ucraineni pentru răspândirea ploșnițelor. Per ansamblu, de la începutul invaziei rusești, AFP a verificat și a dezmințit o serie de clipuri false despre războiul din Ucraina, printre care:

Având în vedere aceste aspecte, întruchiparea unor jurnaliști și instituții de renume reprezintă în mod clar o amenințare puternică de dezinformare în sfera online, în special odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale generative și a conținutului deepfake (conținut manipulat digital).

UN AN DE SPERIETURI LEGATE DE INSECTE. A se remarca faptul că acesta este al doilea caz grav de panică provocată de insecte în Europa din 2023. În februarie, după o decizie a Comisiei Europene, internetul a explodat cu zvonuri conform cărora Bruxelles-ul obligă oamenii să mănânce insecte, fără acordul sau cunoștința acestora. Am analizat în profunzime această problemă în buletinul nostru informativ, subliniind faptul că lipsa de conștientizare a publicului cu privire la astfel de politici provoacă isterie în masă și creează oportunități pe care Kremlinul le poate exploata. Un jurnalist de la publicația cehă Čeští elfové consideră că puterea acestor povești constă în așa-numita „psihologie a dezgustului”. La fel ca în cazul șarlataniei cu ploșnițele, susținătorii rușilor au folosit frica de pudra din greieri pentru a consolida eurofobia, care este în cele din urmă legată de obiectivul de a slăbi Occidentul și Ucraina.

SFATURI UTILE PENTRU JURNALIȘTI. Sperăm că ploșnițele nu vor ataca Europa Centrală și de Est, dar, chiar dacă nu vă ocupați de această poveste, iată câteva mesaje importante de avut în vedere:

  • Gândiți-vă întotdeauna de două ori atunci când citiți sau citați surse care par a fi mass-media de încredere. Este mai bine să nu vă bazați pe capturile de ecran din articole. Încercați să ajungeți la sursa originală și verificați de două ori domeniul pentru a vă asigura că nu este vorba de un articol duplicat.
  • Nu uitați că trolii Kremlinului sunt pasibili să exploateze orice probleme și scandaluri incendiare care se dezvoltă în Occident și, eventual, să învinuiască refugiații ucraineni. Examinați în mod critic acoperirea mediatică internațională a acestor evenimente pentru a identifica posibile intenții ascunse, mai ales dacă nu raportați la fața locului.
  • Societatea pare destul de sensibilă la temerile legate de insecte în acest moment. Țineți minte acest lucru. Următoarea poate fi chiar după colț, gata să producă alte farse.

ACTIVITATEA EXTRAORDINARĂ A PARTENERILOR NOȘTRI   

Vaccinurile nu te aduc în pragul nebuniei. Vaccinările rămân o țintă constantă pentru dezinformare. Este aproape straniu cum unii dezinformatori au inventat o asociere între vaccinare și problemele de sănătate mintală și răspândesc cu entuziasm aceste afirmații pe rețelele de socializare.

Expunerea dezinformării din România. Potrivit Veridica, teoreticienii români ai conspirației sugerează că numărul crescut, la nivel mondial, de boli psihice neobișnuite este cauzat de vaccinurile COVID-19. Cu toate acestea, aceste probleme de sănătate mintală sunt mai degrabă legate de o serie de evenimente globale, inclusiv pandemia, invazia rusă în Ucraina și conflictul israeliano-palestinian. De fapt, unele studii indică faptul că vaccinările nu numai că nu cauzează, ci chiar pot contribui la reducerea incidenței tulburărilor mintale.
Puterea influenței. Celebritățile au adesea o influență semnificativă, iar opiniile lor, chiar și atunci când se bazează pe informații îndoielnice, scapă adesea de critici și capătă o atenție sporită.

Expoziția Disinfo din Ungaria și Cehia. La sfârșitul lunii septembrie 2023, videoclipul redistribuit de Elon Musk pe X a reactivat îngrijorările legate de siguranța și eficacitatea vaccinurilor, prezentând o serie de titluri de presă care sugerau în mod fals că experții își revizuiesc estimările privind eficacitatea. Cu toate acestea, videoclipul a distorsionat contextul prin prezentarea titlurilor într-o ordine înșelătoare și folosind date incomparabile. În realitate, deși vaccinurile nu oferă o imunitate completă la infecția cu coronavirus, experții medicali subliniază eficacitatea lor în reducerea semnificativă a riscului de îmbolnăvire gravă și de deces.

Teoria dârelor chimice lovește din nou în Polonia și Cehia. În două țări au apărut povești cutremurătoare în care au fost implicați piloți. 

Expunerea dezinformării din Polonia și Republica Cehă. În Polonia, a apărut o poveste despre două persoane care discută despre teoria dârelor chimice, despre care se presupune că manipulează mințile și induc boli. În Republica Cehă, există o poveste despre un pilot care a refuzat să se angajeze în astfel de activități, ceea ce a dus la concedierea sa și la faptul că firma sa ar fi plătit un guvern mondial clandestin. Potrivit Demagog și Manipulátoři, ambele povești sunt fabricate de site-uri satirice (12) și sunt lipsite de credibilitate.
Argintul coloidal nu se administrează pe cale orală. Indivizii oportuniști pot exploata suferința umană, indiferent dacă aceasta aduce prejudicii sau beneficii altora. Pentru escroci, scopul principal este câștigul financiar.

Expunerea dezinformării din Ungaria. Lakmusz raportează că au existat afirmații continue pe rețelele de socializare care promovează preparatele din argint coloidal pentru consum oral. Cu toate acestea, este important de reținut că nici autoritățile maghiare din sectorul sănătății, nici cele europene nu au autorizat utilizarea preparatelor din argint coloidal în acest mod. Experții afirmă că nu există dovezi științifice care să susțină siguranța sau eficacitatea acestora. În plus, autoritățile americane ne avertizează și referitor la utilizarea coloizilor de argint pe cale orală.

RUNDĂ BONUS 

Antibioticele nu pleacă nicăieri, spun experții. În ciuda amenințării tot mai mari a rezistenței antimicrobiene, șapte experți au ajuns la un consens în privința faptului că vom avea antibiotice eficiente și peste 50 de ani, relatează The Conversation.

Cum putem evita dezinformarea cu privire la războiul din Gaza? Conflictul dintre Israel și Hamas a stârnit un nou val de relatări false pe internet. Lakmusz sugerează câteva metode simple de identificare a conținutului înșelător.

Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin

La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Nov 2023
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est

Papa nu a pledat pentru cipare, iar cancerul nu se vindecă prin înfometare, scrie echipa de la Science+

Veridica
Veridica
25 Nov 2023
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin

Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Nov 2023
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor

Un jurnalist german a primit sute de mii de euro ca să îl laude pe Putin, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre îndoctrinarea copiilor și judecarea prizonierilor de război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
16 Nov 2023