Analize

Presa rusă independentă, despre mecanismele statului autoritar rus

Ofițeri cazaci urmăresc discursul televizat al președintelui rus Vladimir Putin în fața Adunării Federale, la Rostov-pe-Don, Rusia, 21 februarie 2023.
© EPA-EFE/STRINGER   |   Ofițeri cazaci urmăresc discursul televizat al președintelui rus Vladimir Putin în fața Adunării Federale, la Rostov-pe-Don, Rusia, 21 februarie 2023.

Daruieste Viata

În Rusia profesorii sunt forțați să predea propaganda regimului Putin, iar parlamentarii votează la comandă, fără să mai consulte legile, arată articole selectate de Veridica.

MEDIAZONA: Monologul unei profesoare din Permi, unde directorul și 10 pedagogi au plecat din școală din cauza vizitelor „veteranilor operațiunii militare speciale”

În orașul Permi, directorul și zece profesori din școala Nr. 12 cu studiere aprofundată a limbii germane au demisionat după ce, în luna mai, activiștii i-au acuzat de sabotarea orelor de „Discuții pe teme importante” și au încercat să-i impună administrației școlii întâlniri „patriotice” cu „veteranii operațiunii militare speciale”. Direcția educație a decis încetarea programului de schimb de elevi cu Germania, iar la examenele copiilor au asistat angajați FSB. MEDIAZONA a discutat cu una din profesoarele care au plecat din școală; ea a povestit cum pedagogii și conducerea școlii au încercat până în ultimul moment să le spună copiilor adevărul despre războiul din Ucraina, dar au fost învinși de „veteranii operațiunii militare speciale”.

Anul trecut de studii am lucrat în liniște, iar în luna mai unul dintre părinți a dorit să invite „un grup de veterani” în școală. Printre aceștia, veterani ai războiului din Cecenia și ai actualei „operațiuni speciale”. Se spunea că și reprezentanți ai grupului Wagner, dar nu sunt sigură.

Acel bărbat, îl cunosc pe acest părinte, de asemenea e veteran al războiului din Cecenia, a propus să vină la elevii din clasele primare. El are doi copii, unul în clasa a doua, altul în a cincea. A propus să organizăm și întâlniri cu elevii la lecțiile de „Discuții pe teme importante”, și ore separate. Zicea că vor să „povestească despre război”, de ce are loc, de ce „trebuie apărată Patria” etc. A spus că „ei au revenit”, că „pot povesti și arătata totul” și așa mai departe. Profesoara cu care a discutat, însă, a refuzat.

Activiștii s-au plâns la Direcția educație și au venit a doua oară la școală, deja cu reprezentanții departamentului. Directoarea nu era în școală și au discutat cu adjuncta. Erau trei persoane și reprezentantul departamentului educației. Directoarea adjunctă a fost supusă unor presiuni greu de suportat, sărmana. Bărbații aceia s-au răstit la ea, au înjurat-o și amenințat-o. Când mi s-a povestit după aceea, m-am îngrozit. A doua zi, a fost chemată la departament, unde i s-a vorbit calm și politicos, fără militari. Cei de la direcția educație au adoptat poziția ălora… a veteranilor. Anul școlar deja se încheia, dar „veteranii” cereau ca să fie lăsați imediat în școală.

Am discutat atunci, noi, profesorii și administrația școlii, că în anul viitor de studii ne va fi dificil să lucrăm în asemenea condiții. Directoarea ne-a spus încă din luna mai că a decis să plece. Noi am discutat că școala va deveni o platformă unde se vor testa astfel de lucruri. Am înțeles că se va întâmpla ceea ce deja are loc în multe școli, unde, de exemplu, directorul merge pe coridor, iar ușile tuturor claselor sunt deschise, și ascultă dacă la orele de „Discuții pe teme importante” profesorii le spun sau nu elevilor ceea ce se cuvine. Înțelegeam că nu vom mai putea să facem aceste ore în format liber. Că va trebui să respectăm recomandările, conform instrucțiunilor. Anterior puteam să fac doar o mică parte din acea lecție, apoi să discutăm cu elevii despre altceva, sau copiii să se joace.

La sfârșitul lunii mai s-a întrunit consiliul de administrare, la care a vorbit părintele care a inițiat vizita militarilor în școală. Au vorbit apoi directorul, părinții și profesorii. Practic, toți părinții au fost categoric împotriva „întâlnirilor cu veteranii” și au elaborat un plan de apărare a școlii și a elevilor. Toată vara au mers pe la departament. Acolo li s-au dat asigurări chiar că astfel de ore cu participarea veteranilor nu vor avea loc în școală. Dar activiștii ne-au spus direct: „Vom insista și vom cere să fim lăsați în școală”.

Toată vara m-am gândit la aceasta și plângeam în fiecare zi: ba voiam să demisionez, ba să rămân și să lupt. Când am anunțat părinții elevilor că plec, am plâns cu toții împreună. Știu că împreună cu directoarea au plecat 11 persoane, unii profesori au plecat încă din luna mai, alții în vară.

Am vrut să schimb ceva. Credeam că voi rămâne oricum să lucrez, să le spun copiilor adevărul. Dar văzând legile care sunt adoptate, ascultând emisiunile, discutând cu alții, am decis că eu nu mai pot schimba nimic, din păcate. Nu pot fi un propagandist. Nici nu vreau. În luna august am plecat din școală. […]

Nu știu dacă am procedat corect că am plecat. Îmi iubesc meseria, dar înțeleg că mai departe regimul va fi tot mai opresiv.  

VERSTKA: Legi „la viteză maximă”

De ce deputații din Duma de stat se grăbesc să aprobe legi represive

În sesiunea de primăvară, Duma a aprobat 13 legi noi, care impun restricții și interdicții legate de drepturile civile sau politice.

Duma de stat a interzis schimbarea sexului, a introdus amenzi de milioane proprietarilor de rețele sociale pentru încălcarea cerințelor Roskomnadzor, a aprobat legea privind sancționarea pentru ajutorul agenților străini. Tot aici pot fi incluse și noile mecanisme de control și pedeapsă a recruților și mobilizaților.

Noile legi restrictive se referă la:

  • citațiile electronice. Legea permite trimiterea citației de înrolare nu doar prin poștă, înmânată persoanei, dar și electronic, prin portalul Gosuslugi [Servicii de stat];
  • discreditarea companiilor militare private. Pentru discreditarea participanților la „operațiunea militară specială”, inclusiv a celor din companiile militare private, în prezent riști până la șapte ani de închisoare;
  • fake-urile despre forțele armate. Pentru răspândirea „fake-urilor” despre participanții la operațiunea specială poți fi pedepsit cu până la 5 ani de închisoare;
  • înăsprirea pedepselor pentru terorism, de la 15 la 20 de ani de închisoare;
  • înăsprirea pedepselor pentru neprezentarea conform citației la comisariatul militar, de la 10 la 30 de mii de ruble;
  • extinderea limitelor de vârstă pentru recrutarea în armată, între 18 și 30 de ani (anterior erau recrutați tinerii până la 27 de ani) […]
  • sancționarea pentru ajutorul agenților străini;
  • amendarea funcționarilor pentru folosirea aplicațiilor de mesagerie străine, pentru difuzarea unor informații sensibile inclusiv prin intermediul Telegram și WhatsApp.

[…]

Sesiunea care s-a încheiat a fost „stresantă” pentru mulți, spune unul dintre parlamentari: „Au fost emoții din cauza evenimentelor [contraofensiva ucraineană, revolta lui Evghenii Prigojin], presiunilor din partea conducerii camerei și vitezei cu care am lucrat”. Într-adevăr, după cum susțin alți parlamentari, în ultima sesiune deputații au adoptat proiectele „la viteză maximă”.

Adoptarea unuia dintre proiecte a provocat un scandal la ședința în plen, singurul în toată sesiunea. Deputații din Partidul Comunist au protestat față de încălcarea procedurii în timpul adoptării legii privind „citațiile electronice”. Parlamentarii au primit amendamentele pe 80 de pagini doar în timpul ședinței camerei inferioare, deși conform regulamentului trebuiau să le primească cu cel puțin trei zile înainte de ședință. Deputații comuniști chiar au încercat să scoată proiectul de pe ordinea de zi, dar nu au reușit.

La cererea deputatului Alexei Kurinnîi de a acționa „conform regulamentului” și a trimite amendamentele la revizuire, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volondin, i-a propus să „scrie cerere și să se alăture băieților (pe front)”. „Întrebați-vă pentru ce ați fost aleși în Dumă, ca să sabotați deciziile?” a spus președintele forului legislativ.

Una din sursele Verstka din Duma de stat a remarcat că acest caz denotă atmosfera generală în parlament. „Noi nu mai contăm. Ne trimit documentele seara târziu, descurcă-te cum știi, poți să nu dormi toată noaptea. Anterior nu se întâmpla așa ceva”.  

Această atitudine, consideră sursa, vine de la guvern și de la anumiți parlamentari influenți, care coordonează proiectele „la vârf”, direct cu Kremlinul. „Senzația e că toți au uitat de butonul „împotrivă” pe care deputatul are dreptul să-l folosească și să ceară respectarea procedurilor”.

Unul dintre deputații de la Edinaia Rossia a comparat activitatea Dumei în 2023 cu bancul despre Ziua Independenței Federației Ruse: „Duma este un organ de stat independent. Pentru că de acesta nimic nu depinde”.

Configurația politică a conflictului militar din Ucraina arată ca Triunghiul Bermudelor, constată politologul și publicistul VLADIMIR PASTUKHOV

În centru se află participanții de a căror poziție depinde în mod esențial desfășurarea războiului: Ucraina, Rusia și SUA, iar în jurul acestui „Triunghi al Bermudelor”, pe o orbită mai joasă sunt UE, China și India, care încearcă să corecteze traiectoria deplasării principalilor participanți. […]

În prezent, determinarea Ucrainei de a continua confruntarea militară până la înfrângerea Rusiei nu-i permite acestei constelații a războiului să fie trasă în „gaura neagră” a unui nou Război Rece, așa cum tind celelalte două vârfuri ale „triunghiului războiului” – Rusia și SUA. […]

Spre deosebire de Ucraina, SUA continuă să se țină de tradiționala concepție de „temperare a Rusiei”, care nu presupune distrugerea acesteia, ca țintă politică a războiului. Astfel se explică abordarea SUA în privința acordării ajutorului militar pentru Ucraina, oferit cu lingurița cea mică și cu întârziere. În principiu, obiectivul SUA în acest război a fost atins: Ucraina s-a păstrat ca stat și s-a încadrat cu fermitate în sistemul de securitate al Occidentului, ca un avanpost la frontieră cu „stepa”. UE cu atât mai mult nu arde de dorința de a duce războiul în afara frontierelor Ucrainei. O asemenea variantă le-ar conveni în acest moment și celorlalți „sateliți îndepărtați ai războiului” – China și India. Mai pe scurt, cu toții sunt gata de un nou „război rece” și un Zid berlinez undeva pe Nipru. Cu toții, exceptând Kievul.

Cei care susțin că Ucraina nu este capabilă să poarte de una singură un război de lungă durată cu Rusia ca să obțină o victorie fără compromis, ea depinzând de SUA și aliații săi în luarea deciziilor privind războiul și pacea, scapă din vedere dialectica complicată a lumii contemporane. Nu doar Ucraina depinde în această situație de SUA, dar și SUA (împreună cu aliații) depind de Ucraina. De fapt, Kievul poartă în prezent un război pe două fronturi. Unul este la vedere – confruntarea cu Rusia. Al doilea front îl reprezintă confruntarea diplomatică cu SUA și aliații săi din Europa. Scopul acesteia este să nu admită o înțelegere separată între Rusia și SUA de revenire la Războiul Rece, ceea ce ar însemna „împărțirea Ucrainei” (la fel cum altădată, în urma înțelegerii de la Yalta, au fost ocupate țările Baltice și împărțită Europa de Est). Nu e de mirare că anume statele Baltice și cea mai mare parte a țărilor din Europa de Est sunt în prezent aliații cei mai consecvenți ai Ucrainei, care susțin războiul până la victorie.

Într-un fel, astăzi Ucraina luptă împotriva tuturor celor care înclină spre înghețarea conflictului. Metoda, deocamdată de succes în această luptă inegală, o reprezintă diplomația populară a lui Zelenski, punctul central al căreia este conceptul victoriei militare. În momentul de față aceasta este orientată mai mult în afară. Din păcate, ea face ca Ucraina să riște pe front mai mult decât ar trebui din punct de vedere militar. Altfel nu pot explică decizia de a începe contraofensiva în vara lui 2023, până la primirea avioanelor din partea aliaților și nu după.

 

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Presa rusă independentă: Kremlinul pregătește o dictatură ca în China și Coreea de Nord
Presa rusă independentă: Kremlinul pregătește o dictatură ca în China și Coreea de Nord

Arestări, închiderea granițelor, cenzură și un internet rupt de restul lumii ar putea defini Rusia viitorului, potrivit presei independente. Aceasta scrie și despre vânarea oponenților regimului, în Rusia și în afara ei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
08 Dec 2023
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin

La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Nov 2023
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est

Papa nu a pledat pentru cipare, iar cancerul nu se vindecă prin înfometare, scrie echipa de la Science+

Veridica
Veridica
25 Nov 2023
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin

Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Nov 2023