Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Presa independentă rusă, despre cum promovează imigranții ruși Kremlinul și felul în care Moscova ascunde pierderile din război

Ofițerul Miliției Republicii Populare Donețk Artyom Zhoga ține portretul fiului său, Eroul Rusiei Vladimir Zhoga, lângă președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei ceremonii de comemorare a Regimentului Nemuritor la Moscova, Rusia, 09 mai 2022 .
©EPA-EFE/YURI KOCHETKOV  |   Ofițerul Miliției Republicii Populare Donețk Artyom Zhoga ține portretul fiului său, Eroul Rusiei Vladimir Zhoga, lângă președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei ceremonii de comemorare a Regimentului Nemuritor la Moscova, Rusia, 09 mai 2022 .
Cursuri gratuite

Presa rusă independentă relevă cum sunt folosiți imigranții ruși din SUA pentru promovarea intereselor Kremlinului, în special după anexarea Crimeii și în contextul războiului din Ucraina. Totodată, jurnaliștii constată că pe paginile oficiale ale autorităților ruse nu a fost publicată harta cu teritoriile anexate în acest război, dar și că accesul la datele privind cheltuielile bugetului de stat a fost blocat, pentru ca jurnaliștii să nu mai poată estima pierderile de război.

THE INSIDER: Ura-compatrioții. Cum servește diaspora rusă din SUA intereselor Kremlinului

Pe parcursul administrației putiniste, o importantă componentă a strategiei de politică externă a Kremlinului continuă să fie interacțiunea cu diaspora rusă. Emigranții sunt folosiți intens pentru promovarea propagandei Kremlinului, iar uneori și pentru necesitățile serviciilor speciale. În SUA, organizațiile diasporei fiind extrem de active, acestea au nimerit în vizorul FBI, iar liderul „consiliului compatrioților” a fost acuzat de încălcarea legii privind agenții străini, astfel organizația s-a autodizolvat. Invazia în Ucraina a produs și mai multă dezordine în mișcarea rușilor din afara țării: unii din ei au dispărut temporar din mediul public, alții continuă să susțină deschis Kremlinul, iar ceilalți „au schimbat tabăra” ca să nu-și riște carierele politice.

[…]

Patrioata rusă care a figurat în investigațiile FBI se numește Elena Branson (Cernîh). Cetățeană a Federației Ruse și a Americii, în 2012 ea a înființat „Centrul rus din New-York”, cu sediul în apartamentul său din Manhattan, iar din 2018 până în 2021 a condus Consiliul Coordonator al Organizației Compatrioților Ruși (CCOCR) din SUA. Organizația se poziționa ca una informală și independentă, dar în realitate era în totalitate controlată de MAE rus.

La o lună după vizita reprezentanților FBI, Branson a plecat la Moscova. În luna martie a.c., autoritățile americane au învinuit-o oficial de încălcarea legii privind agenții străini. Potrivit anchetei, timp de aproape un deceniu, Elena Branson „s-a eschivat intenționat de la înregistrarea în calitate de agent străin, conform legii FARA (Foreign Agents Registration Act), acționând în interesul guvernului rus și primind sarcini și finanțare de la funcționari de rang înalt din Rusia”. Pe lângă aceasta, ea este învinuită de participarea la o schemă frauduloasă de obținere a vizelor pentru persoane oficiale și rude ale acestora și de declarații false, în total șase capete de acuzare.

La revenirea în țară, Branson nu a rămas fără treabă: în prezent are o emisiune la radio Sputnik (parte a holdingului de stat Rosia Segodnea), în care vorbește despre rusofobie și „hăituirea rușilor” de peste hotare. În SUA, ea riscă în total 35 de ani de închisoare.

În timpul cercetării acestui caz, au fost interogate și percheziționate câteva zeci de persoane care au avut legătură cu Consiliul coordonator al compatrioților. În noiembrie anul trecut, organizația a anunțat că și-a suspendat activitatea în State Unite. Odată ajunși în vizorul serviciilor speciale americane, unii membri importanți ai organizației au prăsit țara, ca și Branson, iar cei rămași s-au retras în subteran. Printre aceștia sunt și persoane care de la începutul războiului în Ucraina s-au disociat în mod demonstrativ de mișcarea compatrioților și chiar au condamnat acțiunile Moscovei. Ei încearcă să-și construiască în SUA o carieră politică și își pot folosi, eventual, poziția și relațiile pentru a influența politicile față de Rusia.

Diaspora în serviciul Kremlinului

Consiliile coordonatoare ale compatrioților ruși (CCOCR) reprezintă niște structuri de tip „umbrelă” care gestionează centralizat organizațiile locale de imigranți în țările gazdă: presa și publicațiile de limbă rusă, școlile și grădinițele rusești, centrele culturale, cluburi și altele. Acestea există în zeci de țări ale lumii, de la fostele republici sovietice, până la Mauritius și Ecuador, și sunt subordonate Consiliului coordonator mondial, care asigură „coordonarea asociațiilor concetățenilor și structurilor de stat ale Federației Ruse și subiecților săi”, potrivit site-ului oficial.

CCOCR activează în strânsă legătură cu ambasadele ruse și cu reprezentanții Rossotrudnicestvo subordonată MAE (Agenție federală pentru afaceri cu CSI, cu concetățenii aflați peste hotare și pentru colaborare umanitară internațională), primind granturi și instrucțiuni. Din vara anului 2020, Rossotrudnicestvo este condusă de Evghenii Primakov, nepotul și tizul fostului prim-ministru rus. Încă un institut care patronează diaspora rusă este fundația „Russkii mir”, creat de MAE și Ministerul Cercetării și Învățământului Superior. Președinte al consiliului de administrație al fondului este Veaceslav Nikonov, deputat din Duma de Stat și nepotul lui Molotov, comisarul poporului de pe timpul lui Stalin, iar în fruntea consiliului de tutelă este adjunctul șefului Administrației prezidențiale, Dmitrii Kozak. În luna iulie, „Russkii Mir” și Rossotrudnicestvo au fost incluse în lista de sancțiuni ale UE.

Formal, consiliile concetățenilor au misiunea să promoveze limba rusă, istoria și cultura, să consolideze comunitatea și să contribuie la întărirea relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și țările gazde. Odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, însă, acesta a văzut în diasporă un potențial mult mai mare. Putin știe din propria experiență cât de utili pot fi emigranții pentru „centru”: în anii 1980 el a lucrat în serviciile de informații externe sovietice din Dresda și a activat sub acoperire în calitate de director al Casei Prieteniei URSS-RDG.

La Congresul concetățenilor din 2001, Putin a declarat deschis că doar un stat puternic poate avea o diasporă cu adevărat puternică și a dat de înțeles că emigranții trebuie să acționeze pentru întărirea influenței Moscovei în lume: „În prezent, când Rusia își recapătă avântul și autoritatea, când se destramă structura postbelică a lumii cu care ne-am obișnuit, trebuie să fim cât mai uniți. Iar succesul național al Rusiei trebuie să devină succesul nostru comun… Cred că concetățenii noștri din afară au toate posibilitățile să-și ajute Patria în vederea unui dialog constructiv cu partenerii externi”.

Compatrioții și-au recăpătat în schimb identitatea pierdută și sentimentul de apartenență la „lumea rusă” unită, care în opinia lui Putin „din timpuri imemorabile depășea frontierele geografice ale Rusiei și chiar ale poporului rus”. Cu timpul, grija pentru cetățenii rusofoni din afară a devenit una din principalele narațiuni ale regimului și una din justificările agresiunii împotriva Ucrainei.

Chiar dacă au considerat diaspora drept un instrument de soft-power, autoritățile ruse nu s-au grăbit să o folosească deschis în scopuri politice. După cum a relatat pentru The Insider Igor Baboșkin, directorul editurii „Casa Noastră” (New-York), fost președinte al CCOCR din SUA, până în 2014 nu au avut nici o sarcină vădit politică: „Organizam diverse festivaluri, concerte, sărbători, susțineam organizațiile de imigranți ruși. Ambasada achita chiria localurilor, biletele, cazările pentru delegații la conferințe […]”.

Situația s-a schimbat după referendumul din Crimeea. După cum susține Baboșkin, în aprilie 2014, conducerea MAE rus a cerut de la CCOCR să semneze o scrisoare în susținerea anexării. Serghei Lavrov și adjunctul său de atunci Grigorii Karasin, care coordona relațiile cu diaspora, au făcut mult timp presiuni asupra lui Baboșkin, însă acesta a refuzat: „Am spus că nu facem jocuri politice și nu vom semna”. Documentul a fost, până la urmă, semnat de Natalia Sabelnik, președinta Congresului americanilor ruși (San-Francisco) fondat încă în anii 1970, iar MAE a început să o promoveze. În august 2014, în urma unor falsificări ea l-a depășit pe Baboșkin în alegerile pentru funcția de șef al consiliului de coordonare. În noua componență a organizației au intrat atunci oameni loiali Kremlinului. Unii dintre ei au fost recrutați de Moscova, potrivit lui Baboșkin. Oameni loiali guvernării ruse au fost puși și în fruntea asociațiilor din alte țări.

După evenimentele din Crimeea, acțiunile umanitare au rămas pe plan secund, activiștii din diaspora s-au transformat în agenți de influență ruși și promotori ai propagandei Kremlinului.

[…]

NOVAYA GAZETA. EVROPA: Ministerul Finanțelor a secretizat datele operaționale despre cheltuielile bugetare

Ministerul Finanțelor a blocat accesul la datele operaționale despre executarea bugetului pe site-ul „Bugetul electronic”. Anterior, aceste date erau actualizate în fiecare zi și permiteau indirect să se stabilească cât cheltuiește statul pentru compensațiile familiilor celor decedați sau răniți.

[...]

De exemplu, în luna iulie, statul a cheltuit în acest scop 89 de miliarde de ruble, a calculat Novaya-Evropa. Iar la 31 octombrie, această sumă a atins 166,7 miliarde de ruble. Aceasta înseamnă că bani „pentru înmormântare” ar fi primit între 6 și 10,8 mii de familii ale militarilor uciși și până la 18,3 mii de răniți (în funcție de raportul morți-răniți de 1:1, 1:2 sau 1:3).

Astfel, au fost scoși din luptă cel puțin între 21,6 și 24,4 mii de militari, membri ai Rosgvardia și MAI. Această cifră nu include voluntarii, militarii din LDNR sau pe cei răniți ușor.

Chiar și o asemenea estimare rezervată depășește categoric cifrele oficiale. În luna septembrie, ministrul Apărării Serghei Șoigu anunțase cifra de 5937 de militari ruși decedați.

Mai mult, datele de pe site-ul budget.gov.ru arătau care este prețul plătit de Rusia pentru război. Către luna iulie, o treime din bugetul federal era destinată Ministerului Apărării, Rosgvardia sau pentru cheltuieli secrete, inclusiv pentru procurarea armamentului și pentru activitățile serviciilor speciale. Practic, Guvernul a mărit neautorizat cheltuielile la capitolele „militare” cu 2,2 trilioane de ruble în comparație cu anul trecut.

[...]

AGENTS.MEDIA: Pe harta de pe site-ul Kremlinului nu sunt incluse regiunile anexate în septembrie

La peste o lună și jumătate de la anexarea DNR, LNR și a regiunilor Herson și Zaporojie, aceste teritorii nu au apărut pe harta publicată pe site-ul Kremlinului, a constatat Agents.media. De asemenea, nici pe hărțile publicate pe site-urile oficiale ale Guvernului și Consiliului Federației, nu apar noile regiuni. În prezent, pe toate hărțile sunt indicați 85 de subiecți, la fel cum era până în luna septembrie a.c. În același timp, în listele regiunilor publicate lângă hărți sunt indicate teritoriile anexate.

În 2014, atunci când a fost anexată Crimeea, harta de pe site-ul Kremlinului a fost reînnoită la trei zile după ce Putin a semnat documentele. Tot atunci a fost modificată și harta de pe site-ul Consiliului Federației. Din momentul anexării celor patru regiuni, teritoriul aflat sub controlul Rusiei s-a diminuat. A doua zi după ceremonia oficială a fost cedat Limanul, iar recent Rusia s-a retras de pe malul drept al Niprului, părăsind Hersonul, singurul centru regional ocupat după 24 februarie [...]

Tags: Război în Ucraina , Revista presei , Presă rusă independentă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Serbia cere să fie primită în UE, dar preferă prietenia Chinei

Serbia cere să fie primită în UE, dar preferă prietenia Chinei

Opțiunea pentru China ține de interesele politice interne și externe ale Belgradului, care caută să arate că are o alternativă la Occident și a ales puterea mai relevantă, aflată în creștere, spre deosebire de o Rusie izolată și în criză. China, la rândul său, este interesată să aibă un cap de pod prin care să pătrundă, pe ușa din spate, pe piețele europene.

Deși Serbia s-a angajat pe traseul european, Vucic creează la Belgrad o narațiune pro-rusă

Deși Serbia s-a angajat pe traseul european, Vucic creează la Belgrad o narațiune pro-rusă

Atunci când vorbim despre influența Rusiei, Serbia este un caz interesant de analizat datorită opiniei publice pro-ruse deja formate. E suficient să ne uităm la cotidienele din Serbia, unde îl vedem adesea pe Vladimir Putin pe prima pagină, și la mass-media sârbească, care vorbește adesea despre Rusia, pentru a ne crea impresia că narațiunea pro-rusă este creată de ziariștii și editorii sârbi.

Impactul războiului asupra societății ucrainene: explozie de ură față de Rusia și creștere spectaculoasă a popularității lui Zelenski

Impactul războiului asupra societății ucrainene: explozie de ură față de Rusia și creștere spectaculoasă a popularității lui Zelenski

Războiul a avut un impact puternic asupra percepției ucrainenilor, lucru probat de sondajele de opinie apărute după 24 februarie. Din politician aflat în cădere liberă în sondaje, Volodimir Zelenski a ajuns la cote de încredere neverosimil de mari. Rusia a ajuns să fie urâtă de majoritatea ucrainenilor, care acum se desprind și de Patriarhia Moscovei.

Mariana Vasilache

18 Nov 2022

Actualizat la: 19 Nov 2022 11:42:18
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina
Presa independentă rusă, despre pierderile uriașe pe care Kremlinul e gata să le accepte doar ca să continue războiul în Ucraina

Presa rusă independentă scrie că pierderile printre cei mobilizați recent vor ajunge la 100 de mii de persoane, dar asta nu-l va opri pe Putin, dimpotrivă, îi va trimite la război și pe tinerii înrolați acum în armată. Jurnaliști ruși scriu și și despre un cuplu, arestat recent în Suedia, care avea legături cu serviciul rus de informații militare și cu cei care i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
01 Dec 2022
Presa independentă rusă, despre pușcăriașii trimiși la război de Prigojin și planul de a-l apăra pe Putin cu hipnotizatori și parapsihologi
Presa independentă rusă, despre pușcăriașii trimiși la război de Prigojin și planul de a-l apăra pe Putin cu hipnotizatori și parapsihologi

Presa rusă independentă relevă că un număr record de deținuți au dispărut din închisorile din Rusia, fiind înrolați de prietenul lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, sondajele comandate de Kremlin arată că populația nu agreează războiul, așa cum și-ar dori autoritățile. Și tot jurnaliștii ruși scriu cum generalii care-l păzesc pe Putin vor să-l apere cu preoți, hipnotizori și parapsihologi.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Nov 2022
Războiul dronelor, de la Afghanistan la Ucraina
Războiul dronelor, de la Afghanistan la Ucraina

Apărute inițial ca aparate de supraveghere, aparatele fără pilot – dronele – au trecut printr-o serie de transformări, de la vehicule de lansare a unor lovituri chirurgicale, la arme din arsenalul armatelor moderne, la fel cum sunt artileria și aviația. Dronele joacă un rol important și în războiul din Ucraina, unde în ultimele săptămâni s-a pus accentul pe o altă dimensiune a lor, aceea de instrumente ale terorii.

Ionuț Iamandi
Ionuț Iamandi
24 Nov 2022
Presa independentă rusă, despre cum sunt trimiși la moarte noii recruți și retragerea din Herson
Presa independentă rusă, despre cum sunt trimiși la moarte noii recruți și retragerea din Herson

Batalioane întregi de ruși mobilizați sunt distruse pe frontul din Ucraina, iar militarii sunt abandonați de comandanți, scrie presa independentă rusă. Tot aceasta arată cum sunt instruite organele de propagandă să descrie unul dintre cele mai mari eșecuri ale războiului lui Putin – retragerea din Herson.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Nov 2022