Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Discursurile lui Volodimir Zelenski pentru publicul extern: cereri de ajutor, apelul la simboluri politice și argumente istorice, denunțarea crimelor de război ruse

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ține un discurs, prin legătură video, pentru senatorii și membrili Camerei Reprezentanților reuniți în Auditoriul Congresului de la Centrul de Vizitatori al Capitoliului din Washington, SUA, 16 martie 2022.
©EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL  |   Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ține un discurs, prin legătură video, pentru senatorii și membrili Camerei Reprezentanților reuniți în Auditoriul Congresului de la Centrul de Vizitatori al Capitoliului din Washington, SUA, 16 martie 2022.
Festivalul de conferințe

Războiul propriu-zis din Ucraina este dublat și de un adevărat război informațional, o luptă a celor părți pentru a ajunge la public – atât cel național sau al inamicului, cât și cel internațional – și pentru a-l câștiga. Președintele Volodimir Zelenski este unul dintre principalii comunicatori și vectori de imagine ai Ucrainei. În cadrul campaniei declanșate de Kiev pentru sensibilizarea decidenților și opiniei publice internaționale, în vederea obținerii sprijinului vital pentru a face față asaltului rusesc, Zelenski a pledat cauza Ucrainei în fața a numeroase legislative și foruri internaționale. Mesajele principale au fost, de fiecare dată, că Ucraina are nevoie de ajutor și Rusia trebuie oprită. Discursurile care au îmbrăcat aceste mesaje au fost adaptate la cei cărora le erau adresate prin trimiteri la personalități și momente istorice, locuri comune și valori-cheie pentru ei.  

Mesaj către parlamentarii britanici: ucrainenii „vor lupta până la capăt”, cum a făcut și Winston Churchill

La 8 martie Volodimir Zelenski a vorbit în fața Parlamentului Marii Britanii, solicitând continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei și sprijinirea reală a Ucrainei. Președintele a menționat că Kievul luptă cu cea mai puternică forță militară din lume, mesaj repetat în mai multe discursuri.

Analiștii politici au atras atenția asupra faptului că discursul lui Zelenski a amintit de cel al lui Winston Churchill în Camera Comunelor în iunie 1940, când armata britanică s-a retras din Franța, fiind atacată de naziști. Zelenski a spus: „Vom lupta până la capăt, pe mare, în aer. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, cu orice preț, în păduri, pe câmpuri, pe maluri, pe străzi”.

Administrația Prezidențială a continuat seria de discursuri adaptate la simbolurile și gândirea politică a fiecărui stat pentru a obține o susținere cât mai mare în plan internațional. Deseori erau citați lideri politici din trecut sau erau parafrazate mesaje devenite istorice pentru discursul publicul european.

În discursul către Bundestag, Zelenski a comparat Nord Stream 2 cu un nou Zid al Berlinului

În fața parlamentului de la Berlin, Volodimir Zelenski a cerut mai multe ajutoare militare pentru Ucraina și a pledat pentru sistarea oricăror legături comerciale ale Germaniei cu Rusia, care a agresat statul ucrainean. Președintele Ucrainei a afirmat că Vladimir Putin construiește un nou zid în Europa. Făcând o comparație metaforică cu Zidul Berlinului, Zelenski a spus că proiectul Nord Stream 2 – contestat vehement de Ucraina și suspendat de partea germană doar după ce Rusia a invadat din nou – este o temelie a noului zid. El a încercat să invoce sentimente din perioada Războiului Rece. „Am văzut intenția dumneavoastră de a continua afacerile cu Rusia. Pacea este mai importantă decât banii care pot veni. Forțele ruse erau la graniță cu mult înainte de invazie, iar liderii din vest au acționat mult prea târziu. Tot ce a contat pentru ei a fost economia”, a mai spus Zelenksi.

În fața Congresului american, Volodimir Zelenski l-a evocat pe Martin Luther King Jr.

Volodimir Zelenski le-a vorbit americanilor despre valorile importante pentru ei. Liderul de la Kiev a spus că nu este un război al Rusiei doar împotriva  Ucrainei, ci și împotriva valorilor democratice și a libertății unui popor de a-și alege singur calea spre viitor.

Zelenski a făcut trimitere și la Martin Luther King Jr. – a început prin a spune că toți cunosc expresia „am un vis”, care a fost cheia unui important discurs din 1963 al liderului mișcării pentru drepturi civile, și a continuat cu „am o nevoie - trebuie să ne protejăm cerul”. Președintele Ucrainei a vorbit despre zona de excludere a zborurilor, însă, a adăugat că dacă este prea mult, atunci Kievul ar avea nevoie de avioane și sisteme de apărare aeriană.

Franța, curtată cu „libertate, egalitate, fraternitate”

„Știți cel mai bine ce este libertatea, egalitatea, fraternitatea și așteptăm din partea Franței să convingă Rusia să pună capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski în Parlamentul Franței, făcând trimitere la valorile care stau la baza Republicii franceze. A fost încă un efort diplomatic de a convinge Occidentul să apere Ucraina și să blocheze agresiunea Rusiei. Pe de altă parte, Zelenski a criticat unele companii care încă nu s-au retras de pe piața rusească. „Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor”, a declarat Zelenski.

Zelenski către italieni: Mariupolul – o Genova distrusă

În fața parlamentarilor italieni, Volodimir Zelenski a comparat Kievul cu Roma, iar Mariupolul cu Genova. „Mariupol avea înainte jumătate de milion de locuitori, aproape cât sunt în Genova, în Italia. Iar acum în Mariupol nu mai e nimic, doar ruine. Imaginaţi-vă Genova complet distrusă după trei săptămâni de blocadă şi bombardamente care nu s-au oprit un minut”, a declarat Zelenski, încercând să convingă legislatorii italieni să înăsprească sancțiunile şi presiunea la adresa Rusiei.

Canada: „Imaginați-vă că cineva asediază Vancouverul”

Comparații ale orașelor ucrainene atacate sau asediate cu cele din Occident au fost făcute și în alte discursuri. În fața Parlamentului Canadei Președintele Ucrainei i-a rugat pe canadieni să-și imagineze „că cineva asediază Vancouver”. „Vă puteți imagina faimosul Turn CN din Toronto, dacă a fost lovit de bombe rusești? Bineînțeles că nu doresc asta nimănui, dar aceasta este realitatea noastră în care trăim”, a spus Zelenski, încercând să sensibilizeze opinia publică din Canada.

Ca și în cazul celorlalte state, președintele Ucrainei a rugat sprijin mai mare pentru statul său și o presiune enormă asupra Rusiei pentru a opri războiul.

În Consiliul European, Volodimir Zelenski l-a admonestat pe Viktor Orban și i-a amintit de un memorial al Holocaustului din Budapesta

Zelenski a avut o intervenție video la Consiliul European, unde, analizând susținerea fiecărui stat pentru Ucraina, l-a rugat pe Viktor Orban să se decidă de partea cui este. El a amintit de un monument din Budapesta dedicat victimelor Holocaustului. Monumentul arată pantofi pe malul Dunării, întrucât în cel de-Al Doilea Război Mondial extremiștii maghiari au pus evrei să se descalțe, ca să le poată lua pantofii, și i-au împușcat, astfel încât apa să ducă trupurile mai departe: „Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre”. Volodimir Zelenski a spus că nu înțelege de ce Budapesta nu s-a decis dacă trebuie sau nu să impună sancțiuni împotriva Rusiei și de ce nu permite să treacă armele defensive prin teritoriul său.

Israel: ucrainenii au salvat evrei, iar acum trebuie ca evreii să salveze Ucraina

Volodimir Zelenski a susținut și un discurs pentru legislativul israelian, Knesset, însă cererea sa de a se adresa plenului a fost respinsă, întrucât era vacanță parlamentară. Deputații israelieni au putut să asiste la discurs într-o altă sală sau să se conecteze direct la transmisia video, care a fost preluată și într-o piață din Tel Aviv. Zelenski – evreu dintr-o familie care a avut de suferit în timpul Holocaustului – a apelat din nou la istorie pentru a obține susținere diplomatică și militară. „Ucrainenii au făcut o alegere acum 80 de ani. Ei i-au salvat pe evrei. […] Cetățeni ai Israelului! Acum voi aveți de făcut o astfel de alegere”, a menționat Zelenski, care a făcut o comparație – nu foarte bine primită de dreapta dură israeliană – între Holocaust și crimele comise acum împotriva Ucrainei.    

Australia: să oprim războiul nuclear

Vorbind în fața politicienilor din Australia, Zelenski a menționat că între cele două state sunt mii de kilometri distanță, însă, în pofida acestui fapt „nimeni nu poate spune că vreo parte a lumii este la adăpost de contaminarea radioactivă care s-ar produce dacă sunt folosite armele nucleare. O țară care folosește șantajul nuclear ar trebui să primească sancțiuni care să arate că un astfel de șantaj este distructiv pentru șantajist”.

Dacă în cazul statelor europene Volodimir Zelenski a folosit mai ales trimiteri la istorie, în cazul țărilor mai îndepărtate geografic – a pus accentul pe comparații cu orașele din Ucraina sau apela la problemele globale care ar putea fi generate de un război nuclear sau deschiderea Cutiei Pandorei a unui haos internațional.

Un ucrainean, printre cei care au eliberat Norvegia

Vorbind în fața parlamentarilor norvegieni, Zelenski a solicitat sprijin pentru apărătorii ucraineni și susținerea sancțiunilor anti-ruse. El a amintit că, în urmă 77 de ani, în orașul Kirkenes, ocupat de naziști, a intrat primul un ucrainean, Fedir Kompanieț, care lupta în cadrul armatei sovietice. Așadar, Zelenski a dat de înțeles că eliberarea Norvegiei de ocupanți a avut loc cu sprijinul unui ucrainean, iar acum Ucraina așteaptă fapte asemănătoare de la Oslo. Pe website-ul Președintelui Ucrainei sunt publicate textele tuturor discursurilor în fața a zeci de parlamente și organizații internaționale, încărcate cu simboluri politice inedite, dar și cu comparații forțate, ilogice uneori, dar care au un scop bine definit – oprirea agresiunii din partea Rusiei.

Campania de comunicare se bazează pe expertiza echipei lui Zelenski, dar și pe experiența lui de actor

De fapt, asupra discursurilor lui Zelenski lucrează o întreagă echipă. Unii din membrii săi sunt școliți în străinătate, alții au o bogată experiență în cinematografie, televiziune și actorie. Activitățile acestei echipe sunt coordonate de Serghii Șefir, consilierul președintelui, fost director, scenarist și producător la Studio Kvartal-95, fondat de Zelenski înainte să devină președinte.

De asemenea,  mesajele lui Volodimir Zelenski sunt convenite și cu Andrii Ermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, cu studii în drept și cu firme de consultanță care au lucrat cu importante posturi de televiziune naționale. Zelenski și-a mobilizat echipele cu care colabora în trecut pentru a scrie discursuri politice în vreme de război. Îl ajută destul de mult pentru a transmite corect aceste mesaje și experiența de actor. Toate discursurile au ca scop să mobilizeze comunitatea internațională împotriva acțiunilor militare ale Rusiei și pentru o susținere mai mare a eforturilor de apărare ale Ucrainei.

Unul dintre autorii discursurilor lui Zelenski este Iuri Kostiuk, originar din vestul Ucrainei (regiunea Transcarpatia). La cei 35 de ani de ani ai săi, este cunoscut în Ucraina în primul rând ca scenarist al filmului „Slujitorul poporului”, în care Volodimir Zelenski a jucat rolul principal ca președinte al Ucrainei.  Acum un an Iuri Kostiuk a explicat cum sunt scrise textele pentru discursurile lui Zelenski.

El a menționat că la scrierea acestor texte participă însuși Zelenski, dar și Serghii Șefir, consilierul președintelui, Andrii Ermak, șeful Biroului Prezidențial, Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului Biroului Prezidențial, și Mihailo Podoliak, consilier anti-criză al șefului statului ucrainean. Majoritatea acestor persoane sunt tinere și au în spate cariere de succes în presă, cinematografie, televiziune sau consultanță politică. Mihailo Podolaik a consiliat mai mulți politicieni până la Zelenski, iar Kirilo Timoșenko s-a ocupat de imaginea mai multor parlamentari. Timoșenko a studiat și experiența colegilor din SUA în domeniul reclamei și a obținut premiul Omni Awards pentru un clip video despre Ucraina.

Este o echipă compusă din oameni de presă și consultanți politici.  Sunt și mulți ați specialiști necunoscuți publicului. Același Iuri Kostiuk a declarat pentru presa ucraineană că există un Departament al Comunicațiilor Internaționale, care se ocupă de adaptarea discursurilor după ce acestea sunt scrise de echipa de bază a consilierilor prezidențiali. 

Așadar, succesul discursurilor lui Zelenski se datorează, pe de o parte, muncii colective, pe de altă parte –talentului președintelui, cu o bogată experiență de comunicare cu publicul. Kievul prin vocea lui Zekenski cere susținere în fața invaziei ruse și anunță de fiecare dată comunitatea internațională că o catastrofă globală (un război cu mult mai mare, un război nuclear, o criză umanitară globală) încă mai poate fi preîntâmpinată.  

Tags: Ucraina , Criza din Ucraina , Război în Ucraina , război informațional , Volodimir Zelenski
Ajută Veridica.ro
Alte articole
Presa rusă independentă, despre cenzurarea artiștilor de către FSB și reapariția „turnătorilor” politici în Rusia

Presa rusă independentă, despre cenzurarea artiștilor de către FSB și reapariția „turnătorilor” politici în Rusia

Serviciul de informații FSB are oameni care monitorizează expozițiile de artă pentru ca nu cumva să fie expuse lucrări care nu respectă agenda statului, potrivit presei independente ruse care mai scrie și că, dincolo de acțiunile FSB e autocenzura artiștilor. Un alt fenomen al Rusiei contemporane este reapariția „turnătorilor”, care îi denunță pe cei care critică războiul din Ucraina sau regimul lui Putin.

Presa rusă independentă, despre cum sistemul vânează chiar și un copil, discursul pro-război al Bisericii și cei care poartă responsabilitatea pentru conflict

Presa rusă independentă, despre cum sistemul vânează chiar și un copil, discursul pro-război al Bisericii și cei care poartă responsabilitatea pentru conflict

O fată de 13 ani a fost dată afară din școală, iar tatăl său a ajuns pe mâna FSB-ului, pentru un desen pro-pace, scrie presa rusă independentă. Din selecția realizată săptămâna aceasta de Veridica aflăm și cum a devenit Patriarhia Moscovei un braț al propagandei Kremlinului dar și cine e e responsabil de război – în primul rând Putin, dar și cei care l-au votat și i-au permis să devină un autocrat, jurnaliștii de propagandă, ofițerii și soldații de pe front.

Timeline: momente-cheie ale războiului din Irak

Timeline: momente-cheie ale războiului din Irak

Războiul din Irak a început cu o campanie împotriva armatei lui Saddam Hussein și s-a încheiat cu înfrângerea Statului Islamic. Între aceste două momente au avut loc insurecții ale sunniților și șiiților dar și un război civil între cele două comunități, mii de atentate sinucigașe, bătălii în care au fost distruse orașe întregi. Veridica vă prezintă momentele-cheie ale unuia din cele mai devastatoare conflicte din Orientul Mijlociu.

Marin Gherman

04 Apr 2022

Actualizat la: 04 Apr 2022 07:37:51
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa rusă independentă, despre cum se predă propaganda la cursurile de istorie și persecutarea tătarilor din Crimeea
Presa rusă independentă, despre cum se predă propaganda la cursurile de istorie și persecutarea tătarilor din Crimeea

Propaganda și dezinformarea Kremlinului se regăsesc în noua concepție de predare a istoriei în Universitățile din Rusia, constată presa rusă independentă, care mai scrie și despre persecutarea tătarilor din Crimeea, pe parcursul celor nouă ani de la anexarea peninsulei, pentru că nu sunt loiali autorităților ruse de ocupație.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Mar 2023
Timeline: momente-cheie ale războiului din Irak
Timeline: momente-cheie ale războiului din Irak

Războiul din Irak a început cu o campanie împotriva armatei lui Saddam Hussein și s-a încheiat cu înfrângerea Statului Islamic. Între aceste două momente au avut loc insurecții ale sunniților și șiiților dar și un război civil între cele două comunități, mii de atentate sinucigașe, bătălii în care au fost distruse orașe întregi. Veridica vă prezintă momentele-cheie ale unuia din cele mai devastatoare conflicte din Orientul Mijlociu.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
20 Mar 2023
De fapt, ce este nou astăzi în Rusia? Cum a preluat regimul Putin ce a fost mai rău în epocile țarilor și comuniștilor
De fapt, ce este nou astăzi în Rusia? Cum a preluat regimul Putin ce a fost mai rău în epocile țarilor și comuniștilor

Rusia lui Putin este un conglomerat de reziduuri toxice ale diverselor epoci istorice. Din trecutul imperial, Rusia a păstrat obsesia vocației globale. Din cel sovietic, Putin a căutat să instrumentalizeze vestigiile simbolice ale statutului de superputere și să-i facă pe ruși să creadă că acea perioadă a reprezentat apogeul existenței lor politice. A adăugat acestor reziduuri cinismul și viclenia, specifice lumii interlope, peste care a așezat atent iluzia puterii și a bogăției, în spatele căreia nu este decât ruina și putregaiul corupției generalizate.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
17 Mar 2023
Presa rusă independentă, despre cenzurarea artiștilor de către FSB și reapariția „turnătorilor” politici în Rusia
Presa rusă independentă, despre cenzurarea artiștilor de către FSB și reapariția „turnătorilor” politici în Rusia

Serviciul de informații FSB are oameni care monitorizează expozițiile de artă pentru ca nu cumva să fie expuse lucrări care nu respectă agenda statului, potrivit presei independente ruse care mai scrie și că, dincolo de acțiunile FSB e autocenzura artiștilor. Un alt fenomen al Rusiei contemporane este reapariția „turnătorilor”, care îi denunță pe cei care critică războiul din Ucraina sau regimul lui Putin.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
16 Mar 2023