ITPF Giurgiu a inaugurat, astăzi, zborurile pentru supravegherea frontierei comune româno-bulgare cu sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerul Român de Interne în prezenţa partenerilor bulgari din cadrul poliţiei de frontieră. Operațiunile de supraveghere şi control al trecerii frontierei se va desfășura pe întreaga graniță formată de fluviul Dunărea, pe o lungime de aproximativ 450 de kilometri, de la limita judeţului Dolj cu Mehedinţi, până la municipiul Călăraşi.
Parteneriat cu grănicerii bulgari
Zona va fi supravegheată în comun cu partenerii bulgari, prin operațiuni specifice, precum patrularea în comun pe fluviul Dunărea cu nave aparţinând Poliţiei de Frontieră Române şi Poliţiei de Frontieră Bulgare, patrularea în comun pe uscat, alternativ pe malul românesc şi pe malul bulgăresc cu mijloace de transport atât ale poliţiei de frontieră române, cât şi ale poliţiei de frontieră bulgare, dar și prin patrularea aeriană şi misiuni în comun cu Inspectoratul General de Aviaţie din România.
Prima dronă din dotarea IPTF Giurgiu
În curând, la ITPF Giurgiu va fi adusă o primă dronă, dar, deocamdată, "doar pentru judeţul Dolj" şi vor fi efectuate acţiuni de supraveghere a frontierei şi împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări pentru verificarea zonelor de cazare din zona de frontieră. Șeful Direcţiei Regionale de Frontieră Ruse, comisar Dimitar Chorbadzhiev, a mulțumit părții române pentru invitaţia de a face împreună această misiune de supraveghere a fluviului Dunărea. El a mai spus că acum, cu ajutorul elicopterului şi al observaţiilor efectuate din aer şi în contextul în care cotele apelor Dunării au scăzut, pot fi observate foarte bine "locurile noi unde poate să existe risc pentru trecere ilegală", astfel încât să poată fi luate măsuri adecvate.