Știri

Uniunea Europeană discută noi sancţiuni împotriva Rusiei care ar viza în premieră şi companii din China

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbeşte la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Zelenski, lângă Catedrala Sf. Sofia din Kiev, Ucraina, 09 mai 2023. Von der Leyen a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu înalţi oficiali ucraineni. Preşedintele Zelenski a anunţat că de acum 9 mai va fi sărbătorită anual ca „Ziua Europei” în Ucraina. Tot în acea zi, unele ţări marchează cea de-a 78-a aniversare a Zilei Victoriei, capitularea necondiţionată a Germaniei naziste la 8 mai 1945 şi victoria Forţelor Aliate, care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
© EPA-EFE/STEPAN FRANKO   |   Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbeşte la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Zelenski, lângă Catedrala Sf. Sofia din Kiev, Ucraina, 09 mai 2023. Von der Leyen a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu înalţi oficiali ucraineni. Preşedintele Zelenski a anunţat că de acum 9 mai va fi sărbătorită anual ca „Ziua Europei” în Ucraina. Tot în acea zi, unele ţări marchează cea de-a 78-a aniversare a Zilei Victoriei, capitularea necondiţionată a Germaniei naziste la 8 mai 1945 şi victoria Forţelor Aliate, care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Daruieste Viata

Ţările Uniunii Europene au azi o primă discuţie cu privire la noile sancţiuni propuse împotriva Rusiei, care ar viza în premieră şi companii din China. Potrivit surselor diplomatice ale Reuters, o înţelegere rapidă este pruţin probabilă, pentru că se aşteaptă discuţii aprinse între cei care cred că sancţiunile nu merg sufcient de departe şi alţii care vor să-şi protejeze legăturile internaţionale. China a avertizat deja asupra măsurilor care i-ar putea leza interesele. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a dezvăluit ieri în mod simbolic o parte din plan în timpul vizitei sale la Kiev de Ziua Europei. Noile sancţiuni s-ar concentra pe penalizarea celor care ocolesc restricţiile comerciale în vigoare. Propunerea ar include şi o listă neagră cu zeci de companii noi, inclusiv din China, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan. Von der Leyen a spus că a fost observată o intensificare a unor exporturi din state europene către ţări terţe de unde produsele ajungeau în Rusia. Şefa Comisiei afirmă că li s-ar putea cere europenilor să sancţioneze exportul acelor mărfuri care includ produse tehnologice avansate, sau piese pentru avioane. De asemenea sancţiunile vor interzice tancurilor petroliere să mai descarce ţiţeiul în largul mării, sau să ajungă în porturi cu sistemele de localizare oprite, metode prin care erau încălcate măsurile G7 de restricţionare a comerţului cu petrol rusesc. Ar fi al 11-lea pachet de sancţiuni europene impuse Rusiei după declaşarea invaziei, dar cei mai înfocaţi susţinători ai Ucrainei sunt nemulţumiţi că lipsesc în continuare restricţiile asupra importurilor de diamante din Rusia sau din domeniul cooperării nucleare. Sancţiunile ar provoca Rusiei pierderi comerciale evaluate la 500 de milioane de dolari, în comparaţie cu pachetul precedent care, potrivit estimărilor Comisiei Europene ar fi lipsit economia rusă de 11 miliarde.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene

Ucraina estimează un nou record la producţia de cereale în acest an.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc

Declaraţia aparţine ministrului român de externe, Luminiţa Odobescu, după consultările politico-diplomatice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou

El i-a spus că aspiră la un al cincilea mandat la Kremlin unui combatant revenit de pe frontul din Ucraina.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023
Val de rachete rusești asupra Ucrainei
Val de rachete rusești asupra Ucrainei

Potrivit șefului administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, trecuseră 79 de zile de când Rusia a lansat ultima dată rachete de croazieră împotriva orașului.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023