Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru prezidenţiale / UPDATE

Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru prezidenţiale / UPDATE
© stopcadru Youtube   |   Sediul Biroului Electoral Central din Bucureşti, România, martie 2025

UPDATE 4: Astăzi și-au mai depus candidatura la prezidențiale Anamaria Gavrilă (Partidul Oamenilor Tineri), Remus Pricopie (independent) și Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie), Oana Creţu (Partidul Social Democrat Unit), Gelu Drăgan (independent), şi Constantin Filip (independent). Președinta POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat că demersul ei este unul „de conjunctură” și că nu recunoaște alegerile prezidențiale din mai ca fiind legitime. Ea a spus că va candida la Președinție „pentru a reda românilor turul 2 înapoi”.

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, și-a depus candidatura fără liste de semnături, pentru a trage un semnal  asupra numărului exagerat mare de semnături necesare unui candidat, spre deosebire de alte țări europene, unde acesta este mult mai mic.

UPDATE 3: Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu și-a depus candidatura independentă pentru alegerile prezidențiale, a anunțat BEC, într-un comunicat. O altă candidatură depusă astăzi este cea a lui Silviu Predoiu, din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale.

UPDATE 2: Biroul Electoral Central a transmis că a decis sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la listele de susținători depuse de candidatul independent John-Ion Banu-Muscel, al cărui dosar a fost înregistrat în ședința de astăzi.

„Decizia a fost luată în urma analizării listelor depuse, în cuprinsul cărora s-au remarcat elemente de similitudine între scrisul de mână al susținătorilor și semnăturile acestora”, arată reprezentanții BEC. Aceștia reiterează că Biroul Electoral Central nu are competența legală de a stabili dacă o listă de susținători a fost întocmită în fals și astfel „răsturnarea prezumției de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”. „Astfel, având în vedere faptul că Biroul Electoral Central nu are competența de a efectua verificări specifice referitoare la veridicitatea semnăturilor înscrise în listele de susținători, s-a dispus transmiterea documentelor către instituțiile abilitate”, precizează BEC.

UPDATE: BEC a acceptat dosarele de candidatură ale lui Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român), Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal), și John-Ion Banu-Muscel (independent). Pe lângă Diana Șoșoacă (SOS România), BEC a respins și candidaturile lui Matei Vanea (independent), Paul Ispas (independent), Constantin Vieriu (independent) și Mariei Marcu (independent) - pentru a treia oară (!!).

ȘTIRE INIȚIALĂ: Astăzi este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturi la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale din mai. Potrivit calendarului aprobat de Guvern, ultima zi de depunere a candidaturilor este 15 martie, ora 24:00.

5 candidaturi din 14 au fost deja validate

Până în prezent, BEC a decis înregistrarea candidaturilor lui Nicușor Dan (independent), a lui Crin Antonescu (Alianța România Înainte), a lui Victor Ponta (independent), a Elenei Lasconi (USR), şi a lui George Simion (AUR).

De asemenea, BEC urmează să se pronunțe asupra înregistrării candidaturilor depuse de Lavinia Șandru (PUSL), Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român), Paul Ispas (independent) și John - Ion Banu - Muscel (independent).

Astăzi, candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă de Biroul Electoral Central, cu 10 voturi pentru respingere și 3 pentru admitere. CCR a respins pe data de 6 octombrie candidatura Dianei Șoșoacă şi la alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate integral. Unul dintre motivele respingerii candidaturii invocate de judecătorii CCR anul trecut a fost că Diana Iovanovici-Şoşoacă ”îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.

Zilele trecute, BEC a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, precum și a candidaturilor lui Petru Mîndru (de două ori), Maria Marcu (de două ori) și Ion Popa, ca independenți, pe motiv că dosarele au fost incomplete. Candidatura lui Călin Georgescu (independent) a fost respinsă de BEC, pe argumentele că acesta a încălcat obligația de a apăra democrația, ținându-se cont și de decizia CCR din 6 decembrie 2024 prin care a fost anulat procesul electoral pentru alegerea președintelui României. Ulterior, şi Curtea Constituțională a respins toate contestațiile primite, inclusiv a lui Călin Georgescu, care au vizat decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale, nemaifiind nici o cale de atac.

Motivarea CCR

Președintele CCR, Marian Enache, a transmis, ieri, că Biroul Electoral Central avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției în cazul înregistrării candidaturilor la alegerile prezidențiale din luna mai. Mai multe contestații au fost depuse, până în prezent, la Curtea Constituțională și împotriva candidaturilor lui Crin Antonescu și Nicușor Dan, acestea fiind respinse.

Calendarul alegerilor

Potrivit calendarului alegerilor, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea candidaturii, cel mai târziu la data de 17 martie, are loc înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale. Până cel mai târziu la data de 18 martie, se pot formula contestații la CCR privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale.

Pe 19 martie, CCR soluționează contestațiile, prin hotărâri definitive, ce se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial. Până la data rămânerii definitive a candidaturilor, cel mai târziu la data de 19 martie, candidații pot renunța la candidatură. Pe 20 martie candidaturile rămân definitive. În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.

Timp citire: 4 min