Știri

Ucraina promite să nu folosească bombe cu dispersie pe teritoriul Rusiei

Submuniție cu bombe cu dispersie în satul Slatino din regiunea Harkov, Ucraina, 11 mai 2022. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat pe 10 mai că trupele ucrainene au recucerit satele de la nord și nord-est de Harkov de la forțele ruse și le-au împins înapoi la graniță. În 24 februarie, trupele ruse au invadat teritoriul ucrainean declanșând un conflict care a provocat distrugeri și o criză umanitară.
© EPA-EFE/MARIA SENOVILLA   |   Submuniție cu bombe cu dispersie în satul Slatino din regiunea Harkov, Ucraina, 11 mai 2022. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat pe 10 mai că trupele ucrainene au recucerit satele de la nord și nord-est de Harkov de la forțele ruse și le-au împins înapoi la graniță. În 24 februarie, trupele ruse au invadat teritoriul ucrainean declanșând un conflict care a provocat distrugeri și o criză umanitară.

Daruieste Viata

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a salutat decizia Statelor Unite de a trimite Ucrainei bombe cu fragmentaţie. Reznikov a promis că această muniţie nu va fi utilizată pe teritoriul recunoscut oficial al Rusiei şi nici în zonele urbane. Ministrul a mai spus că armata va folosi muniţia cu fragmentaţie doar pentru a străpunge liniile de apărare inamice, va păstra o strictă înregistrare a utilizării acestora şi va face schimb de informaţii cu partenerii. Mai mulți aliați ai SUA s-au delimitat de decizia Washingtonului de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie, interzise printr-o convenţie international semnată de peste 100 de ţări, din cauza riscului de vătămare a civililor. Statele Unite, Rusia şi Ucraina nu se află printer semnatare. Bombele cu dispersie sunt proiectile care conţin alte bombe mai mici care se împrăştie pe suprafeţe întinse pentru distrugerea obiectelor în mişcare, dar care pot rămâne neexplodate la sol. Jake Sullivan, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui Joe Biden a admis că o astfel de muniţie creează un risc pentru civili, dar a spus că populaţia va fi într-un pericol şi mai mare dacă trupele şi tancurile ruseşti trec peste poziţiile ucrainene, ocupă şi mai multe teritorii şi subjugă mai mulţi civili ucraineni pentru că Ucraina nu mai are suficientă artilerie. Rusia, care a recurs de multe ori la bombele cu fragmentaţie spune că decizia Statelor Unite este o nouă dovadă a politicii agresive anti-ruse şi un act de complicitate la pierderile de vieţi omeneşti.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei

Forțele ruse de invazie au atacat timp „de aproape două ore” raionul Izmail, din regiunea Odesa, foarte aproape de granița cu România – a precizat șeful administrației regionale, Oleg Kiper.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor

Vladimir Putin nu are adversar pentru al cincilea mandat.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru vehiculele rutiere este prevăzut în PNRR.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023