Transnistria: preocupare la București

Transnistria: preocupare la București
© EPA/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT   |   Stema teritoriului și monumentul lui Lenin la Tiraspol, capitala provinciei separatiste transnistrene a Moldovei, autoproclamată republică, 7 iunie 2013.

Ministerul român de Externe a anunțat, marți, că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria, din estul Republicii Moldova vecine. Diplomația de la București apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea neîntârziată a circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări. România exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, pro-occidentala Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate – mai afirmă ministerul român de Externe, cu trimitere la invazia armatei ruse în Ucraina, vecină, deopotrivă,  Republicii Moldova și României. În context, diplomația română își reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional şi fără afectarea orientării sale pro-europene.

Experții acuză diversiuni rusești

La rândul lor, potrivit secretarului Apărării, Lloyd Austin, Statele Unite investighează ce s-a întâmplat în Transnistria în ultimele două zile. Luni, sediul din Tiraspol al așa-zisului minister al securității a fost atacat cu grenade. Marţi, au sărit în aer două relee radio-TV care transmiteau în Transnistria programe ale media rusești și ar fi fost atacate o cazarmă şi aerodromul militar de lângă Tiraspol. Experții califică drept diversiuni rusești aceste incidente care survin după ce, săptămâna trecută, generalul Rustam Minekaiev, comandantul adjunct al forțelor din districtul militar al Rusiei Centrale, afirma că, prin preluarea controlului asupra sudului Ucrainei, se va crea un coridor și către Transnistria, unde el pretinde că ar exista cazuri de oprimare a populației de limbă rusă. Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul rus în Republica Moldova, pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile lui Minekaiev. Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase  independența. Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo. 

Timp citire: 2 min