Știri

Statele Unite propun crearea unui tribunal ”hibrid” pentru judecarea lui Putin

Sprijin pentru Curtea Penală Internațională (CPI) și pentru ancheta privind situația din Ucraina, la Conferința miniștrilor justiției de la Lancaster House, găzduită de viceprim-ministrul Marii Britanii Dominic Raab și ministrul olandez al justiției Dilan Yesilgöz-Zegerius, în prezența procurorului CPI Karim Khan, Londra, Marea Britanie, 20 martie 2023.
© EPA-EFE/NEIL HALL   |   Sprijin pentru Curtea Penală Internațională (CPI) și pentru ancheta privind situația din Ucraina, la Conferința miniștrilor justiției de la Lancaster House, găzduită de viceprim-ministrul Marii Britanii Dominic Raab și ministrul olandez al justiției Dilan Yesilgöz-Zegerius, în prezența procurorului CPI Karim Khan, Londra, Marea Britanie, 20 martie 2023.

Daruieste Viata

Administrația Biden a cerut crearea unei instanțe speciale, care să judece agresiunea Kremlinului asupra Ucrainei. Potrivit The New York Times, acest tribunal ”mixt” ar putea reuni Ucraina și aliații săi occidentali, făcând posibilă judecarea invaziei și a liderilor ruși, atât pe baza dreptului ucrainean, cât și a dreptului internațional. ”Ne angajăm să colaborăm cu Ucraina și cu țările iubitoare de pace din întreaga lume pentru a promova, angaja și finanța un astfel de tribunal, astfel încât să obținem tragerea la răspundere pentru crimele internaționale comise în Ucraina”, a spus Beth Van Schaack, ambasador al Departamentului de Stat pentru Justiția Penală Globală.

Argumente pentru înființarea unei instanțe noi

Impedimentul major este legat de faptul că legea ucraineană, ca și altele, permite liderilor încă în activitate să pretindă imunitate. Mulți foști diplomați și academicieni pledează pentru înființarea unei instituții judiciare internaționale, pe modelul Curții Penale Internaționale de la Haga, care nu ține cont de acest lucru. Dar Curtea Penală Internațională, care la începutul acestei luni a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crima de război privind deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia, nu are competența de a urmări penal infracțiunea de ”agresiune” și ar trebui creat de la zero un nou tribunal. Avantajul modelului ”hibrid” constă în viteza sa de implementare, subliniază Harold Hongju Koh, profesor la facultatea de drept din Yale. Faptul că s-ar baza pe serviciile juridice ucrainene deja existente ar facilita considerabil eficacitatea acestuia.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023