Știri

Rușii au mai reținut o jurnalistă americană

Noul ambasador al SUA în Republica Cehă Richard W. Graber vorbește în timpul ceremoniei de deschidere a noii clădiri Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) din Praga, vineri, 13 octombrie 2006.
© EPA/SRDJAN SUKI   |   Noul ambasador al SUA în Republica Cehă Richard W. Graber vorbește în timpul ceremoniei de deschidere a noii clădiri Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) din Praga, vineri, 13 octombrie 2006.

Susține jurnalismul independent

Un tribunal rus a anunțat, vineri, că examinează o cerere de arestare preventivă a jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, reținută, miercuri, pentru încălcarea obligației de a se înregistra ca așa-zis „agent străin”. Potrivit instanței de la Kazan, din republica Tatarstan, femeia este acuzată că nu a furnizat documentele necesare acestei înregistrări, în timp ce  s-ar fi ocupat de „colectarea intenționată de informații referitoare la activități militare”, fapt ce ar putea dăuna „securității Federaţiei Ruse”. Kurmașeva lucrează pentru celebrul post Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea), finanțat de Congresul american și șicanat în mod constant de autoritățile ruse. Statutul de „agent străin”, care, potrivit comentatorilor, evocă termenul de „dușman al poporului” din epoca sovietică, impune constrângeri administrative foarte aspre persoanelor sau entităților în cauză, inclusiv controlul asupra finanțelor acestora. Unii dintre cei mai respectați critici ai președintelui rus Vladimir Putin figurează drept „agenți ai străinătății”, inclusiv câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace din 2021, redactorul-șef al publicației independente Novaia Gazeta, Dmitri Muratov.

La ruși e o practică normală

Kurmașeva, care locuiește în mod obișnuit, cu soțul și copiii ei, la Praga, unde e și sediul redacției, a trebuit să meargă, pe 20 mai, în Rusia, pentru o „urgență familială”, și e blocată acolo din iunie, fiindcă pașapoartele american și rus i-au fost confiscate. Potrivit RFE/RL, Alsu Kurmașeva este o jurnalistă experimentată, care scrie de multă vreme despre minoritățile etnice din Tatarstan și Bașkortostan, în regiunile Volga și Ural din Rusia. Ea este al doilea jurnalist ruso-american arestat în Rusia în 2023, după Evan Gershkovich, acuzat, în primăvară, de serviciul de securitate (FSB) de spionaj și deținut de atunci în închisoarea Lefortovo din Moscova. Rușii nu și-au fundamentat niciodată acuzațiile și nu au furnizat în mod public dovezi, iar întreaga procedură a fost clasificată secretă. Deocamdată, nu a fost stabilită nicio dată pentru procesul său, iar săptămâna trecută un tribunal din Moscova a respins recursul jurnalistului față de prelungirea arestării sale preventive. În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani au fost arestați și condamnați la pedepse grele în Rusia.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024