Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Premiul Nobel pentru Pace, acordat, luna aceasta, jurnalistului Dmitri Muratov, redactorul șef al publicației moscovite Novaia Gazeta, nu e un scut care să-l protejeze de statutul de așa-numit agent al străinătății. Putin i-a cerut lui Muratov să nu profite de premiu pentru a atrage atenția asupra sieși și pentru a încălca legile ruse.
Novaia Gazeta nu figurează, deocamdată, pe lista așa-numiților agenți ai străinătății, care include numeroase media din lumea liberă și implică riscul unor amenzi grele și o mulțime de obligații administrative împovărătoare pentru cele vor să lucreze în Rusia. Percepute ca primind finanţare externă pentru activitate politică, acestor entităţi li se cere să ataşeze menţiunea 'agent străin' pe publicaţiile lor şi să-şi declare cheltuielile şi finanţările. Termenul are o conotaţie negativă în limba rusă, pentru că este asociat cu un comportament nepatriotic.
Jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia sunt laureaţii Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2021. Potrivit unui comunicat al Comitetului Nobel norvegian, premiul recompensează lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în ţările lor. Cei doi, mai spun membrii Comitetului norvegian, sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice.
Novaia Gazeta e considerată singurul ziar cu adevărat critic care are influenţă naţională în Rusia de azi. Înfiinţată în 1993 şi aflată în proprietatea omului de afaceri Aleksandr Lebedev şi a ultimului lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov, Novaia Gazeta este în mod frecvent ţinta ameninţărilor şi a încercărilor de intimidare. Șase dintre redactorii săi au foat uciși. În 2018, pe adresa redacţiei au fost trimise ţeasta unei capre decapitate şi o coroană mortuară, iar anul acesta, în martie, o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul său din Moscova. Novaia Gazeta a scris mult în ultimii ani despre persectuarea minorităţilor sexuale în Cecenia şi despre operaţiunile murdare în lume ale mercenarilor din armata privată rusă Wagner.
Săptămâna trecută, redacţia a deplâns prescripţia penală care, după 15 ani de la crimă, îi pune la adăpost pe comanditarii asasinării reporterului său Anna Politkovskaia. Novaia Gazeta promite să readucă dosarul în atenţia justiţiei şi să încerce să afle numele celui care a comandat asasinatul. Carismatică şi populară, jurnalista era un critic curajos al Kremlinului şi, mai ales, al războiului purtat de armata rusă în Cecenia secesionistă, cu ajutorul preşedintelui pro-moscovit al republicii nord-caucaziene, Ramzan Kadîrov. Ea a fost împuşcată mortal în faţa liftului din blocul său de la Moscova, pe 7 octombrie 2006, ziua în care preşedintele Putin împlinea 54 de ani. Crima, amintesc agenţiile internaţionale de presă, a provocat o undă de şoc în Rusia şi în străinătate.