
Biroul Electoral Central (BEC) din România a anunţat, duminică, că a respins Protocolul de constituire a alianţei electorale Dreapta Unită, formată din USR (parlamentar), PMP (fondat de fostul șef al statului Traian Băsescu) și Forţa Dreptei (o dizidență liberală condusă de ex-premierul Ludovic Orban).
Motivare
„Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea Alianţa DREAPTA UNITĂ USR - PMP - FORŢA DREPTEI, formulată de Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, respectiv de Partidul Forţa Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban (...), ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD (vioara-ntâi a guvernării, din care mai face parte PNL – n. red.) în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei” - precizează acesta în decizia emisa înaintea alegerilor europarlamentare și locale de pe 9 iunie.
Cine-i șeful?
Conform sursei citate, „s-au avut în vedere punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei” (PSD – n. red.), BEC menţionând în decizie că la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP.
„Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP” – mai afirmă BEC.
Decizia BEC poate fi contestată de către semnatarii protocolului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 24 de ore de la data afişării.
În sondaje, erau pe locul trei
Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat, la sfârșitul lunii trecute, de INSCOP Research, la europarlamentarele din iunie, 43.7% dintre români ar vota cu alianţa PSD - PNL, 20.6% cu AUR (opoziția naționalistă) și 13.7% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD).