
Un „consens deplin” pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE a apărut din discuțiile miniștrilor pentru afaceri europene din cele 27 de țări membre, reuniți azi la Luxemburg, afirmă reprezentantul Franței, țară care deține președinția semestrială a Uniunii.
Ministrul Clément Beaune, spune că revine acum liderilor Uniunii să confirme consensul la summitul din această săptămână.
Comisia Europeană a emis vineri un aviz pozitiv privind acordarea Ucrainei și Republicii Moldova a statutului de candidat, care ar deschide calea spre aderare după un proces îndelungat. Au existat însă îndoieli în rândul țărilor din nordul UE că integrarea Ucrainei, care suferă de corupție endemică, este nerealistă. Ministrul francez s-a declarat însă încrezător că niciunul dintre cei 27 nu va bloca statutul de candidatură pentru Ucraina și Moldova. „Lucrăm pentru a-i spune lui Putin că Ucraina aparține Europei și că vom apăra valorile pe care și Ucraina le apără ”, a declarat și ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn.
Ucraina a primit deja sprijinul liderilor din estul și centrul Uniunii Europene întruniți la Riga, iar cancelarul german, Olaf Scholz s-a declarat convins de necesitatea de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, El s-a angajat să-i convingă și pe cei care încă ezită, pentu o poziție unică la summitul din 23-24 iunie. "Statutul de candidat la admitere este o piatră de hotar pe această cale europeană exigentă. Statele membre UE vor discuta acest lucru în zilele următoare. Germania susține o decizie pozitivă în favoarea Ucrainei, a spus Scholz la un eveniment prilejuit de Ziua Industriei Germane.
Cancelarul german și-a amintit de călătoria sa la Kiev și în suburbia Irpen de săptămâna trecută, în timpul căreia a putut constata distrugerile fără sens pe care armata rusă le comite în Ucraina”. Olaf Scholz a spus că „nu va uita niciodată imaginile oribile pe care le-a văzut acolo”.
El a subliniat, de asemenea, că Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere împotriva atacurilor ruse. De aceea, a spus Scholz, Germania oferă Ucrainei o mare asistență financiară și umanitară, furnizează arme și impune sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei.