Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat vineri că blocul comunitar va furniza Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro şi şi-a exprimat încrederea că în următoarele zile se va putea ajunge la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc. Borrell a precizat, într-o discuţie cu presa în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G7 de la Weissenhaus (nordul Germaniei), că noul sprijin militar pentru Ucraina va fi pentru armament greu cum ar fi tancurile, iar ajutorul total livrat până acum de UE se va ridica, astfel, la circa 2 miliarde de euro. „Un nou impuls pentru sprijin militar și astfel presiunea va fi mai mare asupra Rusiei, cu sancţiuni economice, continuarea izolării sale internaţionale şi combaterea dezinformării” – a precizat Borrell. Totodată, șeful diplomaţiei europene s-a declarat optimist că, în următoarele zile, ar putea fi convenit un embargo la nivelul Uniunii asupra petrolului rusesc: „Sunt sigur că vom ajunge la un acord. Avem nevoie de el şi îl vom obţine. Trebuie să scăpăm de dependenţa de petrolul rusesc.”
UE a devenit un „actor agresiv şi belicos” – crede Serghei Lavrov
Între timp, diplomația rusă acuză Uniunea Europeană că s-a transformat într-un „actor agresiv şi belicos” și nu crede că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi „lipsită de importanță”. „De la a fi o platformă constructivă, conform ideii cu care a fost creată, UE s-a transformat într-un actor agresiv şi belicos, care îşi declară deja ambiţiile care merg cu mult dincolo de frontierele continentului european” – a susţinut şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, unde participă la la reuniunea miniştrilor de externe ai Comunităţii Statelor Independente. Cât despre intenţia Ucrainei de a adera la UE, Lavrov a apreciat că este vorba despre o chestiune bilaterală, deşi a atras atenţia că „există îndoieli serioase în privinţa caracterului inocent al acestei dorinţe a Kievului”. Potrivit ministrului rus de Externe, Uniunea Europeană încearcă să urmeze paşii NATO, fapt care confirmă ideea potrivit căreia blocul comunitar fuzionează cu Alianţa Nord-Atlantică şi că, în fapt, „va juca rolul de apendice” al NATO.
Rusia consideră NATO – vechiul său inamic din perioada Războiului Rece – drept o ameninţare existenţială şi a încercat să-şi justifice ofensiva în Ucraina invocând, între altele, ambiţiile atlantiste ale Kievului şi sprijinul politic şi militar occidental acordat acestui vecin – subliniază agențiile internaționale de presă.