
Comunicarea între cele două părţi este dură, dar continuă – afirmă negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei. Acesta a precizat, luni, că părţile îşi exprimă activ poziţiile specificate şi a estimat că motivul neînţelegerilor este "diferenţa prea mare între sistemele politice". Această a patra rundă vine după o primă întâlnire nereușită între șefii diplomației ruse și ucrainene, joia trecută, în Turcia.
După cum a anunțat ceva mai devreme, Ucraina va cere din nou un armistițiu imediat în lupte și retragerea forțelor ruse, la aproape trei săptămâni după începerea invaziei.
Între timp, Reuters scrie că şeful Gărzii Naţionale a Federaţiei Ruse, Viktor Zolotov, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că operaţiunea din Ucraina nu se desfăşoară pe cât de repede ar fi dorit Kremlinul.
În timpul slujbei de duminică, oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, Zolotov, a pus faptul că operaţiunea rusă se desfăşoară mai încet decât era aşteptat pe seama forţelor ucrainene de extremă dreapta, o acuzaţie formulată în repetate rânduri de oficialii ruşi. Afirmaţiile lui Zolotov par să fie în contradicţie cu o declaraţie de vineri a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, care i-a spus lui Vladimir Putin că totul se derulează conform planului.
SUA şi aliaţii lor europeni consideră ofensiva declanşată de Putin o cotropire de teritorii în stil imperialist care a fost până acum prost executată din cauza faptului că Moscova a subestimat rezistenţa ucrainenilor şi hotărârea Occidentului de a sancţiona Rusia.
Kremlinul a anunțat că discuțiile dintre Kiev și Moscova vor continua luni prin videoconferință, în plin conflict din Ucraina, într-un moment în care contactele diplomatice cresc în ciuda luptelor. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a negat duminică orice convorbiri aflate în curs, spunând că acestea vor fi reluate pe 14 martie. La începutul zilei, un negociator rus estimase că discuțiile progresează. „Dacă ar fi să comparăm poziția celor două delegații între începutul negocierilor și momentul de față, atunci vedem progrese semnificative” – a spus Leonid Sluțki, un deputat, membru al delegației ruse care s-a întâlnit recent cu negociatorii ucraineni în Belarus. El și-a exprimat speranța „ca acest progres să ducă foarte curând la o poziție comună între cele două delegații și la documente care să fie semnate”.
De la începutul ofensivei militare a Moscovei din 24 februarie, în Belarus au avut loc trei runde de discuții, concentrate în principal pe crearea de coridoare umanitare pentru civili. Joi, miniștrii ruși de externe Serghei Lavrov și ucrainean Dmitro Kouleba au părăsit discuțiile din Turcia fără a anunța progrese tangibile, dar s-au angajat să-și continue dialogul. Duminică, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că Moscova a încetat să mai emită „ultimatumuri” Kievului și a început să „asculte cu atenție propunerile noastre”. Sâmbătă, Volodimir Zelensky susținea că Moscova a adoptat o abordare „fundamental diferită” în aceste negocieri și că îi spusese vineri omologul său Vladimir Putin că a văzut „evoluții pozitive”.