UPDATE: Într-o declaraţie de presă comună, la Varşovia, cu premierul român Nicolae Ciucă, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat că firmele ruseşti trebuie scoase şi din sistemul internaţional de plăţi SWIFT. Cei doi au subliniat necesitatea unei strategii comune care să asigure independenţa energetică faţă de Rusia.
Polonia şi România fac totul pentru o coexistenţă paşnică, punând de acord toate acţiunile diplomatice şi politice – a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, joi, la finalul şedinţei comune a guvernelor polonez şi român, lansând un nou apel la partenerii europeni pentru instituirea unui pachet curajos de sancţiuni care „să atingă serios economia rusească”, în contextul agresiunii asupra Ucrainei. El a adăugat că, încă de la început, s-a cerut nu doar îndepărtarea firmelor ruseşti de pe piaţa de capital, ci şi din sistemul internaţional de plăţi SWIFT: „să fie sancţiuni pentru întregul sistem bancar din Rusia, pentru că doar aceasta poate duce la o schimbare profundă în politica rusă, politică ce se caracterizează, astăzi, printr-un singur lucru, respectiv agresiunea”.
Prim-ministrul polonez a mai spus că a discutat cu omologul român Nicolae Ciucă şi despre elaborarea unei strategii comune pentru anii următori care să asigure independenţa energetică faţă de Rusia: „Construim împreună cu România o strategie pentru anii următori, dar şi pentru lunile următoare, prin discuţia despre interconectări, despre posibilităţile de obţinere de gaz din alte surse.” În acest context, Mateusz Morawiecki a făcut din nou apel la Comisia Europeană să instituie embargoul pentru cărbunele din Rusia: „Dorim să aducem cărbune din Australia. Am vorbit cu prim-ministrul Australiei şi cu alte ţări din lume, tocmai pentru a limita posibilităţile de finanţare a maşinii de război ruseşti.”
Şeful Executivului de la Varşovia a menţionat că în cadrul consultărilor bilaterale au mai fost abordate prevenirea escaladării conflictului declanşat de Rusia în Ucraina, precum şi întărirea Flancului estic al NATO în faţa noilor pericole provocate de această agresiune, respectiv gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni. Nu în ultimul rând, Mateusz Morawiecki a subliniat că Polonia este foarte apropiată de România şi-i susţine ambiţia de a intra în Spaţiul Schengen.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Guvernele României şi Poloniei se reunesc, joi, în şedinţă comună la Varşovia. Premierul român, Nicolae Ciucă, a precizat că reuniunea a fost planificată cu mult timp în urmă și are o relevanţă aparte pentru întărirea relaţiilor bilaterale şi pentru problematica de securitate în estul Europei, ca urmare a invaziei forţelor ruse în Ucraina. Ciucă va discuta la Varșovia cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, și va fi primit de preşedintele Andrzej Duda.
Partenere în Uniunea Europeană, aliate în NATO și amândouă vecine cu Ucraina, Polonia și România sunt destinații ale refugiaților ucraineni care fug din calea războiului. Ședința comună a celor două guverne are loc la exact 101 ani de la încheierea, pe 3 martie 1921, a Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, moment simbolic al relaţiei dintre două ţări îngrijorate, încă din epocă, de agresivitatea şi expansionismul Rusiei, pe atunci bolşevică.