Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an, după ce în 2021 a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa. BERD, instituţia financiară internaţională care zilele trecute a suspendat accesul Rusiei şi Belarusului la finanţarea şi expertiza băncii, a precizat că anul trecut profitul său a urcat la 2,5 miliarde de euro, depăşind precedentul record istoric stabilit în 2006. Conducerea BERD a atribuit aceste rezultate excelente investiţiilor sale în acţiuni, în special în tehnologie, precum şi reducerii creditelor neperformante, pe măsură ce economiile în care investeşte şi-au revenit după pandemia de coronavirus. La finalul lui 2021, BERD avea o bază de capital de 20,3 miliarde de euro, cu mult peste cerinţele stabilite de agenţiile de rating pentru băncile care beneficiază de un calificativ AAA.
BERD avertizează cu privire la efectele războiului din Ucraina asupra finanțelor sale
Cu toate acestea, BERD a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele războiului din Ucraina asupra finanțelor sale, în condiţiile în care banca a decis să acorde acestei țări și celor vecine, afectate de invazia rusă, un pachet de sprijin în valoare de două miliarde de euro. Economistul şef de la BERD, Soha El-Turky, a avertizat recent că economia ucraineană ar putea să înregistreze o contracţie economică de 20%, în absența unei rapide încetări a focului. „Războiul din Ucraina este posibil să aibă un impact semnificativ asupra performanţelor financiare din 2022. BERD are un portofoliu mare de investiţii şi pachete de acţiuni în Ucraina precum şi portofolii în Belarus şi Rusia” – afirmă instituția financiară într-un comunicat de presă.
Banca nu a mai investit în Rusia după anexarea Crimeii și nici în Belarus după alegerile din 2020
BERD precizează că, la sfârșitul anului trecut, avea un portofoliu de credite de 2,1 miliarde de euro în Ucraina, de 200 milioane de euro în Rusia şi de 500 milioane de euro în Belarus, plus o expunere pe equity de 300 milioane de euro, 1,2 miliarde euro respectiv 100 milioane de euro în cele trei ţări. Banca nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiţii în Belarus după alegerile controversate din 2020.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.