Știri

Război în Ucraina: Campanie online împotriva refugiaților ucraineni din Republica Moldova

Refugiați din Ucraina au trecut granița în satul Palanca, Moldova, 04 martie 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Refugiați din Ucraina au trecut granița în satul Palanca, Moldova, 04 martie 2022.

Pe rețelele de socializare din Republica Moldova a apărut un val de comentarii care incită la ură față de refugiații care vin din Ucraina. Principalele narațiuni care transpar în mesajele postate masiv pe rețelele de socializare sunt că refugiații ucraineni ar fi obraznici, autoritățile trebuie să aibă grijă de cetățenii Republicii Moldova, nu de refugiați, Moldova este săracă dar ajută milionarii ucraineni, alte țări au aceleași probleme cu refugiații și acesta e abia începutul. Aceasta pare o campanie concertată cu scopul de a diviza societatea, a atenționat președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

„Aveți mai bine grija de cetățeni noștri ,refugiații sunt foarte obraznici, fac ce vor in Republica noastră; Jos Maia Sandu nu știi să aperi cetățenii Țării noastre dar îți faci griji de refugiati; Refugații sunt niște porci, nu se mulțumesc cu acea ce moldovenii îi ajută, fac beție, furturi, cer apartamente, necătând că au mașini de lux; Lumea noastră îi într-o sărăcie imensă dar noi ajutăm milionarii Ucrainei și încă trebuie sa le acceptam neplăcerile lor; Nu le plac refugiaților legile, regulile noastre, să plece fiecare la casa lui. Sau să-i luați la vilele și casele voastre mari și bune; Dacă noi trebuie să îi înțelegem pe refugiați, atunci intelegeți-ne pe noi, că sintem la noi în țară și trebuie să le răbdăm mofturile lor” - sunt doar câteva comentarii chiar de pe pagina de Facebook a președintei Maia Sandu.

E abia începutul... o să întelegeți ce cauta rusul în Ucraina... Să vă amintiți ce a fost în Germania și Franța cu refugiații din Siria, când oamenii simpli se temeau să iasă din casă să nu fie bătuți și jefuiți de așa numiții refugiați; Toate țările au aceleași probleme ca în Moldova”, comentează internauții o știre în care primarul Chișinăului Ion Ceban cere ajutorul poliției la centrele de refugiați:  „Atestăm că în această perioadă sunt oameni care au nevoie de asistență, dar avem și oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă inadecvat. Tot ce facem din bunul nostru simț, nu trebuie în instanță finală să fie stricat ca imagine și, nu dă Doamne, să fie pusă în pericol securitatea locuitorilor Chișinău. Acest risc persistă la această etapă”, a declarat Ion Ceban.

„Toate țările au aceleași probleme ca în Moldova”, comentează în continuare moderatorul paginii de Facebook „CU SAPA”, care postează un clip video „Ucraineancă din Polonia despre refugiații din Ucraina”.

Vandalism și violență în centrele de plasament pentru ucraineni. Gîlcă: Avem nevoie de pază și poliție!” titrează un site apropiat socialiștilor care îl citează pe șeful Direcției Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gîlca.

Obraznici și nerecunoscători – așa sunt numiți unii refugiați care au venit în Moldova. Mai mulți internauți se plâng pe rețelele de socializare de comportamentul unor ucraineni care, potrivit lor, ar fi nemulțumiți de felul în care au fost primiți și de faptul că nu li se vorbește în limba ucraineană. Între timp, primarul municipiului Chișinău atenționează că unii refugiați au un comportament neadecvat și crede că ne putem aștepta la furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism”, relatează postul TV6 care îi aparține fugarului Ilan Șor, condamnat de prima instață în dosarul furtul miliardului.

Mesaje negative la adresa refugiaților ucraineni pot fi observate și în limba rusă, pe paginile de Facebook ale unor organizații mass-media: „Stop cetățenilor din Ucraina în Moldova; Sper că nu sunt cei eliberați din închisori; Unde fug acești refugiați? În Europa care e plină de refugiați care au venit încă pe vremea lui Merkel și continuă să trăiască până acum în corturi după sârma ghimpată. Dar ce se întâmplă cu refugiații din America? Europenii au nevoie de Moldova doar ca să oprească refugiații pentru că înțeleg ce contingent va năvăli acolo”.  

Autoritățile moldovenești se confruntă cu un val masiv de refugiați ucraineni. De la începutul războiului din Ucraina și până la data publicării acestui material, aproximativ 170 de mii de persoane au întrat în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Peste 70 de mii au rămas pe teritoriul acestei țări, unde sunt amenajate mai multe centre pentru refugiați. Au ajuns și primele ajutoare umanitare de la organizațiile internaționale ale ONU și UE. De asemenea, cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă de solidaritate și compasiune ajutând la transportarea sau cazarea refugiațiilor, au fost adunate numeroase bunuri de primă necesitate donate de populație.

„În ultimele două zile, pe rețelele sociale sunt distribuite mesaje și video-uri care prezintă neînțelegeri sau situații de conflict cu implicarea refugiaților din Ucraina. Atestăm un efort concertat, organizat, de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil și trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri”, a declarat, vineri, 4 martie 2022, președinta Maia Sandu în cadrul unui briefing. Ea a îndemnat populația să nu distribuie materiale video și postări care divizează, incită la ură și contribuie la încordarea atmosferei în țară. În același timp, șefa statului a atenționat că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice, demnitari și aleși în scopuri politice. „Exploatarea și manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată conform legii”, a spus Maia Sandu. În acest context ea a subliniat că acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică.

De la începutul războiului în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să combată mai multe informații false, difuzate masiv prin intermediul rețelelor de socializare. Chiar în prima zi a războiului din Ucraina, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje false de înrolare și mobilizare militară. Tot atunci a fost difuzată o fotografie cu zeci de mii de persoane, care ar fi traversat frontiera dinspre Ucraina pe jos. De asemenea, s-a mai vehiculat informația falsă că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina, că vor fi activate sirenele de avertizare, că pe aeroportul de la Mărculești au aterizat nave NATO, că bărbații cetățeni ai Republicii Moldova nu ar mai avea voie să traverseze frontiera etc. Toate aceste falsuri și dezinformări au fost dezmințite de Guvernul Republicii Moldova.

Mariana Vasilache




Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
România: preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), prins când lua mită
România: preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), prins când lua mită

Ar fi primit 1,25 milioane de lei pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Veridica News
Veridica News
23 Sep 2023
Şeful operaţiunii ucrainene din sud spune că vremea rea nu-i va încetini contraofensiva
Şeful operaţiunii ucrainene din sud spune că vremea rea nu-i va încetini contraofensiva

Comandantul ucrainean explică şi importanţa loviturilor asupra Crimeei pentru descurajarea forţelor inamice.

Veridica News
Veridica News
23 Sep 2023
Raportor ONU: represiunea politică în Rusia s-a intensificat
Raportor ONU: represiunea politică în Rusia s-a intensificat

„Societatea civilă a fost închisă de autorități” - afirmă Mariana Katzarova.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor

Veniturile acestora, deja afectate de sancțiunile economice occidentale și de devalorizarea monedei naționale, rubla, sunt acum măcinate de reinflamarea inflației.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023