RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ajutor umanitar de peste 6 milioane de euro, oferit de Biserica Ortodoxă Română

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ajutor umanitar de peste 6 milioane de euro, oferit de Biserica Ortodoxă Română
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Patriarhul Ortodox Român Daniel se adresează credincioșilor în timpul Liturghiei de Bobotează ținută în afara palatului patriarhal, la București, România, 06 ianuarie 2020.

Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române (BOR, majoritară) şi Federaţia Filantropia au acordat, în perioada 1-14 aprilie, un ajutor umanitar de 2.706.689 de lei (echivalentul a peste 500.000 de euro) pentru victimele războiului din Ucraina - informează un comunicat transmis, joi, media. Potrivit sursei, ajutorul total oferit de Biserica Ortodoxă Română de la declanşarea războiului din Ucraina până în acest moment este de 32.379.366 lei lei (peste 6 milioane de euro). Campania Patriarhiei Ortodoxe Române 'Donează sânge pentru Ucraina' a continuat şi în ultima săptămână, la aceasta participând 535 de noi persoane donatoare.

Patriarhul Ecumenic, țintă pentru Rusia

Luna trecută, patriarhul Ecumenic de la Constantinopol, Bartolomeu, cea mai prestigioasă personalitate a Ortdodoxiei, a afirmat că a devenit o ţintă pentru Rusia după ce, în 2018, a recunoscut autocefalia bisericii ortodoxe din Ucraina. Aceasta a devenit, astfel, independentă faţă de ortodoxia rusă, ceea ce a provocat furie la Moscova – a explicat patriarhul, într-un interviu. El afirmă că războiul din Ucraina e o dovadă că Patriarhia Ecumenică a procedat corect acum patru ani.

Patriarhul Rusiei, avocat al regimului Putin

Luna aceasta, șeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kiril, le-a cerut credincioșilor să se adune în jurul conducătorilor țării, care au declanșat invazia din Ucraina. „Să ne ajute Domnul să ne unim în această perioadă dificilă pentru patria noastră, inclusiv în jurul autorităților” – a spus patriarhul rus.  Anterior, în predicile sale, Kiril făcuse apologia războiului dezlănțuit de președintele rus, Vladimir Putin, în țară vecină, slavă și majoritar majoritar ortodoxă, ca și Rusia.  Kiril (75 de ani) vede Rusia ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale, pe care o consideră decadentă.

Invazia și crimele de război care au însoțit-o i-au înfuriat atât pe ortodocșii ucraineni, care au trecut de sub ascultarea patriarhiei moscovite la propria lor biserică autocefală, cât și pe unii ruși din diaspora, care s-au delimitat net de sprijinul pe care Kiril i-l acordă lui Putin. În România, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, majoritară, a condamnat categoric alibiurile morale pe care șeful ortodoxiei rusești i le oferă lui Putin, fost agent al KGB, poliția politică a regimului sovietic fondat de bolșevicii anticreștini.

Timp citire: 1 min