Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Kievul acuză votul forțat la referendumurile pentru alipirea la Rusia organizate în patru provincii ucrainene controlate de ruși

Votanți la referendumul din Lugansk, la o secție mobilă organizată într-un autobuz
© EPA-EFE/STRINGER   |   Votanți la referendumul din Lugansk, la o secție mobilă organizată într-un autobuz

Ucraina spune că oamenii sunt obligaţi să voteze la referendumurile pentru alipirea la Rusia care au început azi în patru provincii ucrainene, controlate în mare parte de forțele ruse. Votul în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc până marți. La Moscova au fost înființate secții de votare, pentru locuitorii acelor regiuni care locuiesc acum în Rusia.

Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk a declarat că în orașul Starobilsk, autoritățile ruse au interzis populației să părăsească localitatea, iar grupurile armate au fost trimise să percheziționeze casele și să-i constrângă pe oameni să voteze, iar la Bilovodsk, un director de companie le-a spus angajaților că votul este obligatoriu și că oricine refuză să participe va fi concediat, iar numele îi va fi dat serviciilor de securitate. Gaidai a condamnat plebiscitele drept „alegeri fără alegere”. El a spus că oamenii sunt forțați să completeze „bucăți de hârtie” fără intimitate, în bucătării și curți rezidențiale, cu orașele închise, astfel încât să nu poată pleca pentru a evita votul. Pe de altă parte, Iuri Sobolevski, prim-vicepreședintele consiliului regional Herson, înlocuit de forțele de ocupație spune că rușii sunt panicați, pentru că nu erau pregătiți să desfășoare atât de repede acest așa-zis referendum, pentru care nu există sprijin și nici destui oameni.

Nu este clar cum va funcționa votarea în cele patru regiuni, unde luptele continuă, iar nenumărați oameni au fost strămutați. Rusia controlează majoritatea teritoriilor în Lugansk și Herson, aproximativ 66% din Zaporojie și doar 60% din Donețk.
Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că oficialitățile instalate de ruși au deja pregătite datele cu prezența la vot și ratele de aprobare.
De altfel, referendumurile au fost condamnate de Ucraina, de liderii occidentali și de Organizația Națiunilor Unite ca fiind precursori ilegitimi și înscenați ai unor anexări ilegale. Nu vor exista observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.
Consiliul Europei a anunțat că pseudo-referendumurile din teritoriile ocupate nu vor fi recunoscute, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează alegerile în general, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio importanță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea prezenta acțiunile de recucerire ca fiind atacuri asupra Rusiei însăși. Într-un avertisment pentru Kiev și susținătorii occidentali, președintele Putin a declarat miercuri că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispune” pentru a se proteja, o npoă aluzie la folosirea armelor nucleare.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
România: preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), prins când lua mită
România: preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), prins când lua mită

Ar fi primit 1,25 milioane de lei pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Veridica News
Veridica News
23 Sep 2023
Şeful operaţiunii ucrainene din sud spune că vremea rea nu-i va încetini contraofensiva
Şeful operaţiunii ucrainene din sud spune că vremea rea nu-i va încetini contraofensiva

Comandantul ucrainean explică şi importanţa loviturilor asupra Crimeei pentru descurajarea forţelor inamice.

Veridica News
Veridica News
23 Sep 2023
Raportor ONU: represiunea politică în Rusia s-a intensificat
Raportor ONU: represiunea politică în Rusia s-a intensificat

„Societatea civilă a fost închisă de autorități” - afirmă Mariana Katzarova.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor

Veniturile acestora, deja afectate de sancțiunile economice occidentale și de devalorizarea monedei naționale, rubla, sunt acum măcinate de reinflamarea inflației.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023