Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Kievul acuză votul forțat la referendumurile pentru alipirea la Rusia organizate în patru provincii ucrainene controlate de ruși

Votanți la referendumul din Lugansk, la o secție mobilă organizată într-un autobuz
© EPA-EFE/STRINGER   |   Votanți la referendumul din Lugansk, la o secție mobilă organizată într-un autobuz

Holzstock Festival

Ucraina spune că oamenii sunt obligaţi să voteze la referendumurile pentru alipirea la Rusia care au început azi în patru provincii ucrainene, controlate în mare parte de forțele ruse. Votul în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc până marți. La Moscova au fost înființate secții de votare, pentru locuitorii acelor regiuni care locuiesc acum în Rusia.

Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk a declarat că în orașul Starobilsk, autoritățile ruse au interzis populației să părăsească localitatea, iar grupurile armate au fost trimise să percheziționeze casele și să-i constrângă pe oameni să voteze, iar la Bilovodsk, un director de companie le-a spus angajaților că votul este obligatoriu și că oricine refuză să participe va fi concediat, iar numele îi va fi dat serviciilor de securitate. Gaidai a condamnat plebiscitele drept „alegeri fără alegere”. El a spus că oamenii sunt forțați să completeze „bucăți de hârtie” fără intimitate, în bucătării și curți rezidențiale, cu orașele închise, astfel încât să nu poată pleca pentru a evita votul. Pe de altă parte, Iuri Sobolevski, prim-vicepreședintele consiliului regional Herson, înlocuit de forțele de ocupație spune că rușii sunt panicați, pentru că nu erau pregătiți să desfășoare atât de repede acest așa-zis referendum, pentru care nu există sprijin și nici destui oameni.

Nu este clar cum va funcționa votarea în cele patru regiuni, unde luptele continuă, iar nenumărați oameni au fost strămutați. Rusia controlează majoritatea teritoriilor în Lugansk și Herson, aproximativ 66% din Zaporojie și doar 60% din Donețk.
Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că oficialitățile instalate de ruși au deja pregătite datele cu prezența la vot și ratele de aprobare.
De altfel, referendumurile au fost condamnate de Ucraina, de liderii occidentali și de Organizația Națiunilor Unite ca fiind precursori ilegitimi și înscenați ai unor anexări ilegale. Nu vor exista observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.
Consiliul Europei a anunțat că pseudo-referendumurile din teritoriile ocupate nu vor fi recunoscute, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează alegerile în general, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio importanță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea prezenta acțiunile de recucerire ca fiind atacuri asupra Rusiei însăși. Într-un avertisment pentru Kiev și susținătorii occidentali, președintele Putin a declarat miercuri că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispune” pentru a se proteja, o npoă aluzie la folosirea armelor nucleare.

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Militarii israelieni ar fi „eliminat zeci de teroriști, în atacuri aeriene țintite și în lupte la corp”.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
A murit un mercenar japonez, care lupta pentru ruși în Ucraina invadată
A murit un mercenar japonez, care lupta pentru ruși în Ucraina invadată

Între Moscova și Tokyo există un diferend istoric, legat de Arhipelagul Kurilelor.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
Atât rușii, cât și ucrainenii susțin că au anihilat dronele inamice
Atât rușii, cât și ucrainenii susțin că au anihilat dronele inamice

Oficiali ucraineni au anunțat că un atac aerian al armatei ruse de invazie a afectat infrastructura critică din regiunea Sumî.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
Guvernanții pro-europeni de la Chișinău se așteaptă la intensificarea acțiunilor destabilizatoare patronate de ruși
Guvernanții pro-europeni de la Chișinău se așteaptă la intensificarea acțiunilor destabilizatoare patronate de ruși

„Se dorește crearea percepției că opțiunea noastră de a ne integra în UE va aduce războiul peste noi” – acuză vicepremierul Cristina Gherasimov.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024