Știri

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a condamnat „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei” de către Rusia

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva își salută omologul român Klaus Iohannis la sosirea acestuia la Palatul Itamaraty din Brasilia, Brazilia, 18 aprilie 2023.
© EPA-EFE/ANDRE BORGES   |   Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva își salută omologul român Klaus Iohannis la sosirea acestuia la Palatul Itamaraty din Brasilia, Brazilia, 18 aprilie 2023.

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a condamnat explicit „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei” de către Rusia. La o întâlnire cu cu omologul său român, Klaus Iohannis, care face un turneu sud-american, Lula, scriu media internaționaționale, și-a reiterat dorința de pace: „în timp ce condamnă încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, guvernul meu apără o soluție negociată a conflictului”. Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, îl acuzase pe liderul brazilian de stânga de „răspândirea propagandei ruse și chineze” în lume, după ce, în timpul unei călătorii în China, Lula afirmase că Statele Unite „încurajează războiul” din Ucraina. Spre deosebire de puterile occidentale, Brazilia nu a impus niciodată sancțiuni financiare Rusiei, nu a acceptat să furnizeze muniție Kievului și încearcă să se poziționeze, ca și China, ca mediator între cele două părți. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a vizitat pe Lula chiar înainte de venirea lui Ioahnnis și a mulțumit „Braziliei pentru contribuția sa la (căutarea) unei soluții pentru acest conflict”.

Lula da Silva: sindicat, președinție, închisoare, președinție

Anul trecut,  Lula da Silva, a fost ales pentru un al treilea mandat prezidențial și a revenit la putere după 12 ani. Născut 1945, într-o familie de fermieri săraci, Lula devenit metalurgist la vîrsta de 14 ani. Din 1975 lider sindical, organizează greve de anvergură, pentru care este închis timp de o lună de dictatura militară din epocă. În 1980 e cofondator al Partidul Muncitorilor (PT, stânga), iar trei ani mai tîrziu devine primul președinte brazilian din clasa muncitoare. E reales în 2006, pentru patru ani. Cu el la șefia statului, conducerea PT e implicată în scandaluri de corupție, care-i ruinează credibilitatea. În 2017, justiția îl condamnă pe Lula la nouă ani și șase luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani. El a fost acuzat că a primit un apartament la mare, în schimbul unor contracte pentru o firmă de construcții. Curtea de Apel respinge contestația lui Lula și îi majorează pedeapsa la 12 ani și o lună de închisoare, dar, pe 8 noiembrie 2019, omul este eliberat, în ovațiile a de mii de susținători.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023