Polonia se teme că regimul autoritar din Belarusul vecin vrea să provoace o baie de sânge la frontiera comună

Polonia se teme că regimul autoritar din Belarusul vecin vrea să provoace o baie de sânge la frontiera comună

Polonia se teme că regimul autoritar din Belarusul vecin vrea să provoace o baie de sânge la frontiera comună, continuând să încurajeze fluxul de migrație ilegală spre Uniunea Europeană. Potrivit agențiilor internaționale de presă, imagini video, distribuite de media belaruse, arată sute de migranți, echipați de iarnă și cărând rucsacuri, cum mărșăluiesc spre graniță, escortați de bărbați în uniformă care, foarte probabil, fac parte din trupele regimului.  Teama oficialilor polonezi e că grupul masiv de migranți va forța frontiera, pentru a provoca deschiderea focului de către forțele de ordine, într-o zonă supusă stării de urgență de la începutul toamnei.  

Solicitată de guvern, decretată de președintele Andrzej Duda și aprobată de parlamentul dominat de naționaliști conservatori, starea de urgență prevede că în 183 de localități de lângă graniță e interzis accesul mass-media și al locuitorilor din alte regiuni. Riveranii trebuie să aibă un act de identitate valabil asupra lor, iar portul de armă e sever sancționat. Pe o fâșie de trei kilometri de-a lungul frontierei sunt interzise și manifestațiile. A fost pentru prima oară când în Polonia s-a instituit starea de urgență după căderea regimului comunist, în 1989. Asociațiile presei poloneze au protestat față de ceea ce au numit privarea opiniei publice de informații din surse independente, iar opoziția de la Varșovia a acuzat guvernul naționalist conservator că mizează pe teama de migranți pentru a-și ameliora scorul în sondajele privind intențiile de vot.

Mii de migranți, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut, în ultimele luni, frontiera dintre Belarus și Uniunea Europeană, prin Lituania, Letonia și Polonia. Europenii sunt convinși că fluxul de migrație ilegală e alimentat de regimul de la Minsk, supus sancțiunilor Bruxellesului din cauza încălcării continue a drepturilor omului și reprimării violente a oricărei formă de protest. La putere din 1994 și calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a amenințat, încă din mai, că nu va mai opri migranții și traficanții de droguri care vor să ajungă în Europa.

Săptămâna trecută, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a reiterat sprijinul pentru omologul său belarus. "Vrem să rezistăm împreună la tentativele de amestec în treburile interne ale ţărilor noastre suverane" – i-a declarat Putin lui Lukaşenko, în cursul unei videoconferinţe. "Rusia, bineînţeles, va continua să ajute poporul frate din Belarus" – a continuat liderul de la Kremlin, în aceeaşi terminologie consacrată în epoca sovietică.

Timp citire: 2 min