Știri

Opoziția de la București cere plecarea ministrului Agriculturii, social-democratul Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă la o conferință de presă care a încheiat Consiliul Informal al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului, desfășurată la Palatul Parlamentului din București, România, 04 iunie 2019.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă la o conferință de presă care a încheiat Consiliul Informal al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului, desfășurată la Palatul Parlamentului din București, România, 04 iunie 2019.

Uniunea Salvați România (USR, în opoziție în Parlamentul de la București) şi Forţa Dreptei (FD, o dizidență liberală condusă de fostul premier Ludovic Orban) au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii în guvernul PSD-PNL-UDMR, social-democratul Petre Daea. Inițiatorii moțiunii, intitulată „De la grânarul Europei la ruşinea Europei", îl acuză pe ministru că înregistrează eşec după eşec şi pune în pericol atât economia şi dezvoltarea României, cât şi securitatea alimentară a ţării. Daea, spun ei, „aflat la al doilea mandat sub patru premieri diferiţi, trebuie să plece. A dovedit că nu poate să ţină agricultura românească în pas cu agricultura europeană din acest moment. Singura realizare a lui Petre Daea este că şi-a angajat rudele. Ne amintim cu toţii cum justifica angajarea fiicei sale în ministerul condus de el". A ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, precum şi compensaţiile pentru importurile din Ucraina, iar toate aceste eşecuri în rafală costă România şi pe fermierii români miliarde de lei – mai acuză USR și FD.

CV Petre Daea, comunist din convingere

Conducerea Partidului Social Democrat a dat un vot în unanimitate pentru ca Petre Daea să redevină ministru al Agriculturii – anunţa, anul trecut, în iulie, preşedintele formaţiunii care guvernează România alături de PNL și de UDMR, Marcel Ciolacu. Daea i-a luat locul altui social-democrat, Adrian Chesnoiu, căruia plenul Camerei Deputaţilor i-a ridicat imunitatea parlamentară, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de trucarea unor concursuri de angajare în minister.  Atenţionat că numele lui Daea apare în dosarul lui Chesnoiu, Ciolacu a afirmat că aceasta este doar o informaţie pe surse. Daea s-a născut în anul 1949. În perioada 1970–1989, în timpul dictaturii, a fost membru al partidului unic comunist, în care spune a intrat din convingere. Până la Revoluția anticomunistă din 1989, a deținut funcția de adjunct șef de secție la Comitetul Județean de partid Mehedinți, la secția pentru agricultură. A fost ministru al Agriculturii în perioada 14 iulie–28 decembrie 2004, în guvernul condus de  liderul PSD din epocă Adrian Năstase, trecut, ulterior, prin închisoare pentru corupție, iar între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 a ocupat același portofoliu în guvernele cu dominantă social-democrată Sorin GrindeanuMihai Tudose și Viorica Dăncilă. Pe atunci, PSD era condus de un alt corupt ajuns după gratii, Liviu Dragnea.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023