Fostul premier social-democrat român Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că s-a înscris într-o nouă formaţiune politică - Partidul Naţiune Oameni Împreună (NOI) -, fiindcă nu se mai regăseşte în PSD şi nu mai rezonează cu deciziile actualei conduceri a acestuia. Ea susține că nu i-a fost uşor să facă acest pas, după 26 de ani în care a activat în Partidul Social Democrat. Viorica Dăncilă mai afirmă că a decis să revină în politică pentru a crea consens şi a promova ceea ce numește interesul naţional.
Consilier local și consilier județean în Teleormanul natal până în 2009, când a fost aleasă eurodeputat, Viorica Dăncilă a stat la Bruxelles preț de două mandate în Parlamentul European. În 2018, cel pe care media îl considera protectorul ei politic, liderul autoritar PSD din epocă, teleormăneanul Liviu Dragnea, a instalat-o premier al guvernului PSD-ALDE. În 2019, după arestarea lui Dragnea pentru fapte de corupție, șefa guvernului a preluat, interimar, și șefia PSD și a fost candidata partidului la președinția României. A pierdut categoric în al doilea tur de scrutin, unde a obținut doar o treime din voturi, în fața lui Klaus Iohannis, susținut de PNL. La scurt timp după aceea, i-a predat conducerea PSD actualului lider, Marcel Ciolacu.
În planul politicii externe, mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă rămâne marcat de anunțul hazardat, făcut în aprilie 2018, că România își va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ideea, pe care presa i-a atribuit-o tot lui Dragnea, a fost vehement criticată de opoziție, iar președintele Iohannis a acuzat-o pe Dăncilă de încălcarea prerogativelor constituționale și i-a cerut demisia. Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat, atunci, vizita programată în România, iar deplasarea în Maroc a președintelui Senatului de la București, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amânată, la solicitarea părții marocane.