
Parlamentul bicameral de la București acordă, joi, votul de învestitură guvernului PSD-PNL-UDMR, condus de liberalul Nicolae Ciucă. Susținută și de grupul parlamentar al minorităților naționale, altele decât cea maghiară, noua coaliție poate conta pe zeci de voturi în plus față de cele 234, adică jumătate plus unu din totalul senatorilor și deputaților, necesare pentru ca guvernul să treacă. În ajun, toți ministeriabilii din echipa Ciucă au primit avize favorabile din partea comisiilor parlamentare de specialitate.
Premierul Nicolae Ciucă e primul militar de carieră care conduce un guvern al României post-comuniste. El s-a înscris în PNL acum un an şi a câştigat un mandat de senator la alegerile din decembrie 2020. A ocupat portofoliul Apărării timp de doi ani. Anterior, vreme de patru ani, a condus Statul Major al Armatei Române, după ce participase la misiuni internaţionale în Bosnia, Irak şi Afganistan.
Desemnarea sa survine după ce un sondajele de opinie confirmă că Armata şi Biserica sunt pe primele locuri într-un top al încrederii românilor. Potrivit studiului, realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, 87% dintre români spun că au încredere în Armată, 70% - în Biserică, 67% - în Serviciul Român de Informaţii şi în Academia Română. Principalele ameninţări la adresa României sunt considerate de peste 40% dintre respondenţi corupţia şi incompetenţa clasei politice.
La UDMR, toți miniștrii propuși au făcut parte și din cabinetul demis, luna trecută, prin moțiune de cenzură. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, rămâne vicepremier, iar Cseke Attila păstrează portofoliul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Tanczos Barna pe cel al Mediului, Apelor şi Pădurilor și Eduard Novak Sportul.
Rămân titulari și unii miniștri liberali: Lucian Bode la Interne, Virgil Popescu la Energie, Sorin Cîmpeanu la Educație. Cătălin Predoiu revine la ministerul Justiției, Florin Roman preia ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, iar interimarul de la Finanțe, Dan Vâlceanu, trece la Investiţii şi Proiecte Europene. Nou e ministrul liberal de la IMM-uri şi Turism, Daniel Cadariu. Susținut de PNL fără să fie membru de partid, diplomatul de carieră Bogdan Aurescu rămâne ministru de Externe.
Revin în guvern și membrii PSD. Fostul prim-ministru din prima jumătate a anului 2017, Sorin Grindeanu - demis, atunci, printr-o moțiune de cenzură inițiată, la ordinul liderului Liviu Dragnea, de propriul partid - va fi vicepremier și ministru al Transporturilor. Marius Budăi se întoarce la ministerul Muncii, iar Lucian Romașcanu la cel al Culturii. La Apărare, în locul prim-ministrului desemnat Ciucă, vine Vasile Dîncu, fost vicepremier în guvernul așa-numit tehnocrat din 2016, condus de actualul lider USR, Dacian Cioloș. Sănătatea o preia deputatul Alexandru Rafila, expert al Organizației Mondiale a Sănătății, devenit, prin supraexpunere la televizor, una dintre vedetele media din corpul medical după declanșarea pandemiei de COVID-19. Fosta primăriță a Bucureștiului, Gabriela Firea, învinsă, anul trecut, la alegerile locale, dar aleasă în Senat la parlamentare, preia portofoliul nou înființat al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse. Tot de la PSD sunt ministrul Finanţelor - Adrian Câciu, ministrul Economiei - Florin Spătaru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu.
Nicolae Ciucă afirmă că programul de guvernare e construit în jurul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acceptat de Bruxelles. Șapte procente din Produsul Intern Brut sunt destinate investițiilor. În materie de protecție socială, e prevăzută majorarea pensiilor cu circa 10% și a indemnizaţiei minime de la 800 la 1000 de lei. Alocaţia pentru copiii de până la doi ani va fi de 600 de lei, iar salariul minim brut pe economie de 2550 de lei.