Știri

Nou val de „naționalizări” în Crimeea

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, vorbește în timpul unei sesiuni la „2023 Forbes 30/50 Summit” din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, 08 martie 2023.
© EPA-EFE/ALI HAIDER   |   Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, vorbește în timpul unei sesiuni la „2023 Forbes 30/50 Summit” din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, 08 martie 2023.

Daruieste Viata

Rusia a anunțat, miercuri, un nou val de așa-zise „naționalizări” de proprietăți și bunuri din peninsula ucraineană Crimeea, anexată, fără luptă, în 2014. „Crimeea continuă să naționalizeze proprietățile inamicilor Rusiei” - a declarat, pe Telegram, guvernatorul peninsulei, Serghei Aksionov, citat de agențiile internaționale de știri. Acesta nu a precizat cuantumul total al operațiunii, dar a menționat că printre bunurile confiscate figurează „apartamentul Olenei Zelenska (soția președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski – n.red.) din Ialta”, de pe malul Mării Negre. Guvernatorul instalat de Moscova a mai anunțat și „naționalizarea” „unei clădiri din Simferopol care a aparținut organizației extremiste Medjlis, interzisă în Rusia”.

Inamicii tătari

Medjlis este numele oficial pentru adunarea tradițională a tătarilor din Crimeea, o minoritate musulmană reprimată în perioada sovietică, precum și după anexarea peninsulei de către Moscova. Comunitatea tătară, care reprezintă 12 până la 15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare măsură referendumul pentru anexare, organizat acum nouă ani de Moscova. În 2016, Curtea Supremă a peninsulei a scos Medjlisul în afara legii și l-a calificat drept organizație „extremistă”. Acest val de „naționalizări” vine circa trei luni de la o primă decizie similară, într-un moment în care Moscova caută mijloace pentru a-și finanța ofensiva în Ucraina. O parte din profiturile obținute de pe urma celor „aproximativ 500 de bunuri” care au fost „naționalizate” la începutul lunii februarie urmau să fie folosite pentru „sprijinirea participanților” la operațiunea militară specială din Ucraina, cum numesc autoritățile ruse invazia din țara vecină.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023