NATO a anunțat că desfășoară în România sistemul aeropurtat de avertizare și control, AWACS, pentru a consolida prezența aliată în regiune și pentru a monitoriza activitatea militară rusă.
Avionul urmează să sosească pe 17 ianuarie, pentru o misiune de descurajare și apărare de câteva săptămâni și va fi însoțit de 180 de militari pentru întreținere și protecție, cantonați la baza Forțelor Aeriene Române de la Otopeni. Aeronava va începe zboruri de recunoaștere, exclusiv pe teritoriul Alianței, în zilele următoare.
”În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, afirmă într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. Ea a mulțumit României pentru găzduirea aeronavei, ceea ce aduce o contribuție importantă la avertizarea timpurie.
Aparatul face parte din flota de 14 avioane de supraveghere NATO, cu sediul la Geilenkirchen, în Germania. După declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, AWACS-urile NATO au patrulat regulat în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești în apropierea granițelor aliate.
Avioanele Boeing E-3A Airborne Warning & Control System (AWACS) sunt echipate cu radar cu rază lungă de acțiune și senzori pasivi capabili să detecteze contactele aeriene și terestre pe distanțe mari. Este ușor de recunoscut după discul masiv al radarului montat pe fuselaj. În circumstanțe normale, aeronava operează timp de aproximativ opt ore și jumătate, la peste 9.000 de metri altitudine și acoperă o zonă de supraveghere de aproape 311.000 de kilometri pătrați. De asemenea poate executa operațiuni mai lungi datorită capacității sale de realimentare în aer.
Pe lângă rolul de supraveghere, AWACS poate fi folosit și ofensiv prin direcționarea forțelor aeriene și terestre către locațiile țintă.
Avioanele de supraveghere AWACS au jucat un rol important în operațiunile anterioare ale NATO, cum ar fi în Statele Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie, în Libia și în Afganistan. De asemenea, oferă sprijin pentru supravegherea aeriană la summiturile NATO sau la alte evenimente internaționale importante care au loc în întreaga Alianță.