Știri

Lideri europeni marchează la Kiev mișcările prodemocratice din Ucraina, începute în 2004

O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă prezidențial îl arată pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, soția sa Olena și președintele Republicii Moldova Maia Sandu participând la o ceremonie la memorialul pentru activiștii din Maidan sau „Eroii celor o sută de ceruri” , care au murit în timpul protestelor antiguvernamentale din 2014, nu departe de Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 21 noiembrie 2023. Ucrainenii marchează „Ziua demnității și libertății” și cea de-a 10-a aniversare a revoluției Euromaidan, când activiștii au început un pichet antiguvernamental după ce prim-ministrul de atunci Mikola Azarov a anunțat suspendarea unui tratat de referință cu Uniunea Europeană. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu înalți oficiali ucraineni pe fondul invaziei ruse.
© EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă prezidențial îl arată pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, soția sa Olena și președintele Republicii Moldova Maia Sandu participând la o ceremonie la memorialul pentru activiștii din Maidan sau „Eroii celor o sută de ceruri” , care au murit în timpul protestelor antiguvernamentale din 2014, nu departe de Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 21 noiembrie 2023. Ucrainenii marchează „Ziua demnității și libertății” și cea de-a 10-a aniversare a revoluției Euromaidan, când activiștii au început un pichet antiguvernamental după ce prim-ministrul de atunci Mikola Azarov a anunțat suspendarea unui tratat de referință cu Uniunea Europeană. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu înalți oficiali ucraineni pe fondul invaziei ruse.

Daruieste Viata

Mai mulți lideri străini au fost azi la Kiev cu ocazia Zilei Demnității și Libertății care omagiază revoltele prodemocratice din 2004 și 2013, cunoscute ca Revoluția Portocalie, respectiv Revoluția Demnității. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu perechea prezidențială ucraineană, Olena și Volodimir Zelenski au pus aprins lumânări la crucea de pe Aleea Eroilor din Kiev, ridicată în memoria activiștilor uciși în timpul protestelor. Președintele Consiliului European, Charles Michel și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius au mers la Kiev pentru a asigura Ucraina de sprijinul lor constant și de durată. Cu o zi înainte, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin și generalul american Christopher Cavoli, care comandă forțele NATO din Europa s-au aflat și ei în capitala ucraineană. Pentagonul a anunțat cu acest prilej un nou pachet de ajutor militar care include încă un lansator de rachete HIMARS, rachete antiaeriene și sisteme antitanc, obuze de artilerie de diferite calibre, muniție pentru arme de calibru mic și alte echipamente.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Zeci de arestări în Cisiordania
Zeci de arestări în Cisiordania

Cel puțin 244 de oameni au fost uciși acolo după declanșarea războiului din Gaza.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023
Doi oameni ucişi într-un tir rusesc la Herson
Doi oameni ucişi într-un tir rusesc la Herson

Recucerit de forțele ucrainene în urmă cu circa un an, oraşul este bombardat constant de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023
Lupte violente în apropierea oraşului Khan Younes, din sudul Fâşiei Gaza
Lupte violente în apropierea oraşului Khan Younes, din sudul Fâşiei Gaza

Surse locale afirmă că şi în orașul Gaza, mai la nord, s-ar fi înregistrat morţi în urma unui bombardament israelian.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023
Ucraina poate pierde războiul dacă Congresul Statelor Unite amână un ajutor vital
Ucraina poate pierde războiul dacă Congresul Statelor Unite amână un ajutor vital

Avertismentul Kievului intervine pe fondul divergențelor bugetare dintre republicanii și democrații americani.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023