Justiția turcă o eliberează din arest la domiciliu pe vedeta pop care ironizase pe scenă școlile religioase musulmane

Justiția turcă o eliberează din arest la domiciliu pe vedeta pop care ironizase pe scenă școlile religioase musulmane
© EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT   |   Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vorbește cu președintele rus Vladimir Putin (care nu este ilustrat) în timpul întâlnirii lor de la Soci, Rusia, 5 august 2022.

Un tribunal din Istanbul a decis, luni, s-o elibereze din arestul la domiciliu pe vedeta pop Gülșen, acuzată de „incitare la ură”, fiindcă a ironizat pe scenă școlile religioase musulmane din Turcia. Cântăreața în vârstă de 46 de ani, al cărei nume complet este Gülșen Bayraktar Colakoglu, a fost plasată în arest la domiciliu pe 29 august, după ce a fost închisă timp de patru zile în închisoarea Bakirkoy din Istanbul. Ea are interdicție să părăsească teritoriul țării înainte de a se prezenta, pe 21 octombrie, în instanță, unde riscă câțiva ani de închisoare. La un concert din aprilie, Gülșen a spus că aplecarea spre perversiuni a unuia dintre membrii trupei sale se datorează educației primite la o astfel de școală religioasă, ceea ce a stârnit hohotele de râs ale publicului. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost elevul unei școli religioase, iar acestea au înflorit de la venirea la putere, în 2002, a partidului său islamo-conservator, AKP. „Cei care insultă valorile sacre ale națiunii noastre nu vor putea scăpa de răspundere” - a spus Erdogan, fără s-o menționeze pe cântăreață. Renumită pentru ținutele ei, considerate îndrăznețe de unii dintre turci, și pentru sprijinul pentru drepturile comunității LGBTQ+, Gülșen este o artistă cunoscută în Turcia, o țară aproape exclusiv musulmană, dar, potrivit constituției, un stat laic. Și alți artiști turci au intrat în vizorul autorităților în ultimele luni. Unora le-au fost anulate concertele, din cauza unui comportament considerat „nepotrivit” sau pentru că au cântat într-o limbă regională.

Va trece

În februarie, o melodie abia lansată de popularul cântăreț turc Tarkan, care promite că suferințele se vor sfârși, a devenit imnul neoficial al opoziției față de regimul islamo-conservator de la Ankara. Intitulată 'Geccek' ('Va trece'), piesa a devenit virală pe Twitter și YouTube, unde a fost vizualizată de milioane de ori, însoţită, adesea, de hashtagul #TarkanNuESingur. Piesa a fost rapid distribuită și de liderii Partidului Republican al Poporului, (CHP, laic, în opoziţie), inclusiv de purtătorul de cuvânt al acestuia, Faik Oztrak, şi de primarul marelui oraş-port Izmir, Tunc Soyer. Și șefa partidului naţionalist IYI, tot în opoziție, Meral Aksener, a distribuit cântecul. Refrenul acestuia, care susține că totul are un sfârşit şi că toată această suferinţă va trece, a fost excelent prizat de public, pe fondul frustrărilor provocate de epidemia de COVID-19 și de criza economică acută în care a plonjat Turcia. Numele și funcţia lui Erdogan nu sunt niciodată menționate în cântecul lui Tarkan. Analiștii notează că șocul provocat de puciul ratat din iulie 2016 a agravat deriva autoritară a președintelui islamo-conservator. 

Timp citire: 2 min