Președintele american Joe Biden a cerut Occidentului să sprijine susținut Ucraina împotriva invaziei Rusiei. ”În vreme ce Ucraina se confruntă cu o iarnă grea, trebuie, trebuie să ne menținem hotărârea. Știu că este un cost mare, dar vă asigur că este suportabil în comparație cu prețul vieții într-o lume în care agresivitatea predomină, în care statele mari le atacă și le persecută pe cele mai mici doar pentru că pot”, a spus Biden în timpul scurtei sale vizite la Berlin unde a discutat cu președintele Frank-Walter Steinmeier și a purtat convorbiri cu cancelarul Olaf Scholz, cărora li s-au alăturat după amiază președintele Franței și premierul britanic.
Fără acordul dorit de Zelenski
Înainte de a pleca din Germania, Biden a spus că nu a existat totuși un consens pentru a permite Ucrainei să folosească armele occidentale cu rază lungă în atacuri mai profunde pe teritoriul Rusiei, un acord pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenskii îl cere de luni de zile. Liderii celor patru puteri au discutat, de asemenea, despre necesitatea unui încetări a focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor israelieni și accesul imediat pentru ajutor umanitar în enclava palestiniană.
Ultimul președinte transatlantic
A fost, probabil, vizita de rămas bun în Europa a lui Joe Biden înainte de încheierea mandatului și ultima a unui președinte ”transatlantic”, cum a fost numit datorită bogatei sale experiențe în politica externă și a relației stânse cu Europa, în general, și cu Germania în special. Oferindu-i cea mai înaltă distincție a țării, președintele Steinmeier a spus că în momentul în care a fost ales la Casa Albă, Biden a redat Europei speranța în alianța transatlantică, după cei câțiva ani în care distanța crescuse până la pierderea reciprocă, o referire la președinția lui Donald Trump, marcată de divergențe grave între aliați.