
După mai bine de patru luni de bombardamente ucrainene repetate, forțele ruse au abandonat Insula Șerpilor din Marea Neagră pe care o cuceriseră în primele zile ale invaziei în Ucraina
Rusia spune că și-a retras garnizoana de acolo într-un gest de bunăvoință, pentru a dovedi că nu obstrucționează exporturile de cereale. Ucraina a respins însă această explicație, pentru că Moscova a continuat să-i bombardeze silozurile.
De altfel, potrivit analizei BBC, varianta Moscovei ar fi destinată mai curând publicului intern, având în vedere importanța strategică a Insulei Șerpilor, pentru care s-au dus lupte luni de zile, și ținând cont de lipsa oricărui alt „gest de bunăvoință” din partea forțelor ruse, de la începutul invaziei.
Rusia controlează deja o mare porțiune a coastei ucrainene a Mării Negre, plus Peninsula Crimeea și întreaga Mare Azov. Cucerirea Insulei Șerpilor în februarie a însemnat blocarea efectivă a portului Odesa și a împiedicat Ucraina să exporte cea mai mare parte a cerealelor sale. De asemenea coasta Mării Negre devenea vulnerabilă oricărui atac, dacă rușii reușeau să instaleze pe insulă sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune, S-400. În plus o privire pe hartă arată că un control rusesc al insulei a reprezentat o amenințare și pentru România, membră NATO, atât pentru portul-cheie Constanța și pentru traficul de la gurile Dunării, cât și prin faptul că în zonă sunt importante rezerve de hidrocarburi.
Insula s-a dovedit însă un coșmar logistic de apărat, pentru că este expusă atacurilor din toate părțile și e departe de principalele baze navale ale Rusiei din Marea Neagră. În plus, în aprilie, capacitățile antiaeriene ale Rusiei în nord-vestul Mării Negre au fost semnificativ slăbite odată cu scufundarea navei sale amiral din regiune, ”Moscova”. O situație de care Ucraina a profitat. Fără capacitatea de a debarca trupe, armata ucraineană a lansat atacuri aeriene repetate asupra insulei și împotriva oricărei nave care trasporta personal sau echipament.
Pentru Rusia este o înfrângere rușinoasă, susțin analiștii bitanici, chiar dacă nu schimbă semnificativ cursul războiului. Iar pentru Ucraina ar putea fi un succes strategic dacă și-ar putea relua exporturile de cereale și prin asta să-și repornească economia devastată de război. Următoarele săptămâni sunt considerate cruciale pentru exporturile Ucrainei, deoarece noua recoltă începe în iulie.