Știri

Gazoductul românesc de la Marea Neagră va intra în funcțiune în 2025

CEO-ul Transgaz, Ion Sterian, cu drapelul UE în fundal, urmărește ceremonia de inaugurare a instalației de comprimare a gazelor Podișor, parte a proiectului conductei BRUA, lângă satul Podișor, la 50 km sud-vest de București, România, 31 octombrie 2019.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   CEO-ul Transgaz, Ion Sterian, cu drapelul UE în fundal, urmărește ceremonia de inaugurare a instalației de comprimare a gazelor Podișor, parte a proiectului conductei BRUA, lângă satul Podișor, la 50 km sud-vest de București, România, 31 octombrie 2019.

Daruieste Viata

Gazoductul Tuzla-Podișor, care va prelua integral producţia din Neptun Deep și prin care gazele naturale produse în Marea Neagră vor fi livrate în Europa de Vest, va fi operațional până la 1 iulie 2025, a declarat directorul general al companiei românești Transgaz, Ion Sterian, la o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.

„Prima sudură pe tronsonul Tuzla-Podișor, care va prelua integral gazul produs în perimetrul Neptun Deep, se va face în 8-10 zile” – a spus acesta. „Până la sfârșitul anului viitor, gazoductul va fi finalizat. Vor urma alte 5-6 luni de probe tehnologice şi, conform contractului semnat, gazoductul va fi dat în exploatare la 1 iulie 2025”.

Transgaz a semnat contractul pentru construirea gazoductului Tuzla-Podişor cu holdingul turc Kalyon Insaat în iunie 2023. Costul proiectului este de 500 de milioane de euro, iar lungimea gazoductului este de 308,3 de km. Gazoductul Tuzla-Podişor va conecta zăcământul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră cu coridorul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria).

Exploatarea comercială a zăcământului de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră este realizată de OMV Petrom și Romgaz. Rezervele de gaze din perimetru, conform estimărilor preliminare, se ridică la circa 100 de miliarde de metri cubi, iar producția de gaze este programată să înceapă în 2027.

Şeful Transgaz a mai menţionat şi faptul că societatea pe care o conduce a preluat, în luna septembrie a acestui an, integral, sistemul naţional de transport gaze al Republicii Moldova: „Am preluat în Republica Moldova integral Sistemul Naţional de Transport în operare, de la data de 19 septembrie. Totul se desfăşoară în condiţii normale, inclusiv Transnistria cu transportul gazelor pentru Transnistria, în special pentru centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură curentul electric pentru zona dintre Nistru şi Prut, mă refer la Chişinău în primul rând, cu curentul electric. Suntem în continuare în dezvoltări”.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei

Forțele ruse de invazie au atacat timp „de aproape două ore” raionul Izmail, din regiunea Odesa, foarte aproape de granița cu România – a precizat șeful administrației regionale, Oleg Kiper.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor

Vladimir Putin nu are adversar pentru al cincilea mandat.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru vehiculele rutiere este prevăzut în PNRR.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023