Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, întemnițat și aflat în greva foamei de 40 de zile, a fost spitalizat

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, întemnițat și aflat în greva foamei de 40 de zile, a fost spitalizat

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, întemnițat și aflat în greva foamei de 40 de zile, a fost spitalizat, pe fondul temerilor privind starea sa de sănătate. Medicul său personal,  Nikoloz Kipşidze, a afirmat, încă de luna trecută, că fostul preşedinte are probleme cu sistemul sanguin, iar acestea se pot agrava din cauza refuzului său de a se alimenta. Ministrul de resort, Ekaterina Tikaradze, a replicat atunci că starea sa de sănătate e "stabilă, pe deplin satisfăcătoare şi nu e nevoie să fie spitalizat în acest moment". Legile georgiene nu permit hrănirea unui grevist al foamei fără acordul său decât dacă acesta este inconştient, iar premierul Irakli Garibașvili a scandalizat opinia publică după ce a declarat că Saakașvili are dreptul să se sinucidă.

Circa trei mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în fața închisorii din orașul Rustavi, în care era deținut Saakașvili. Serviciul georgian de securitate afirmă că protestul ar fi preludiul unei lovituri de stat, planificată de Saakașvili din spatele gratiilor, iar suporterii săi ar plănui să ocupe prin forță clădiri guvernamentale.

Saakașvili va trebui să execute integral pedeapsa de șase ani de detenție înainte de fi pus în libertate – au afirmat responsabilii politici de la Tbilisi. Actuala președintă, Salome Zurabișvili, a declarat că nu-l va grația pe antecesorul său, condamnat pentru abuz de putere, într-un dosar pe care Saakașvili îl califică drept fabricat politic.  Ucraina, unde fostul lider georgian conducea o agenție care elaborează strategii de reformă, a solicitat transferarea lui. El a fost arestat pe 1 octombrie, când a revenit, pe neașteptate, în țară după opt ani de exil.

Considerat un naţionalist pro-occidental, preşedinte între 2004 şi 2013, Saakaşvili, 53 de ani, e fondatorul principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), şi le-a promis suporterilor săi că va fi alături de ei la alegerile locale de pe 2 octombrie, pentru a le apăra opţiunea electorală. Pentru partizanii săi, el e eroul ce a condus aşa-numita Revoluţie a trandafirilor care, în 2003, a înlăturat de la putere elitele postcomuniste corupte. Adversarii din actualul partid de guvernământ, Visul georgian, îi reproşează pornirile autoritare şi înfrângerea militară din 2008, când trupele ruse au invadat Georgia şi au consolidat independenţa de facto a regiunilor secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud şi Abhazia.

Timp citire: 1 min