Cristian Diaconescu şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent la alegerile prezidenţiale din acest an, spunând că a început deja campania de strângere a celor peste 200.000 de semnături necesare. „Independent nu înseamnă singur. Sunt împreună cu românii şi ei sunt alături de mine şi eu alături de ei”, a declarat el.
El a spus că voluntarii adună deja semnături în mai multe oraşe din ţară și a anunțat crearea unei pagini web unde pot fi găsite informaţii suplimentare privind campania de strângere de semnături.
Până acum și-au mai anunțat, oficial, intenția de a candida la prezidențiale Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), George Simion (AUR) și Elena Lasconi (USR).
Cariera politică a lui Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu a devenit membru al Partidului Comunist Român în anul 1982, iar în 1988, o fișă de apreciere întocmită de conducerea de partid menționa că este „permanent preocupat de pregătirea politică și profesională, fiind cursant al Universității de Marxism din cadrul Cabinetului Municipal de Partid”.
După 1989 a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului de Externe, culminând cu numirea, în 2001, în funcția de negociator șef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul Politic de bază între România și Federația Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei pentru tratatele și acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecția minorităților și readmisia, precum și în domeniul măsurilor de creștere a încrederii și securității în Europa.
În 2002, devine membru al PSD, postură din care candidează, fără succes, la alegerile pentru Primăria Capitalei din 2008. În 2009, împreună cu Gabriel Oprea, fondează o nouă formațiune politică, Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). În 2014 se alătură PMP (Partidul Mișcarea Populară), formațiunea fondată și susținută de Traian Băsescu, pe care o părăsește după opt ani de activitate, în urma unui scandal tranșat în justiție cu conducerea aleasă a partidului.