
La conferința de presă de la Casa Albă, după întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, Donald Trump a spus că se va întâlni cu președintele ucrainean săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Motivul întrevederii este semnarea acordului pentru mineralele rare despre care liderul la Casa Albă spune că este aproape gata și pe care Vladimir Putin a declarat că nu îl respinge și că este de acord cu investițiile americane pe teritoriul ucrainean și că Rusia trebuie să crească producția în acest sector strategic pentru economie.
Donald Trump spune că acordul cu Ucraina și aproape de final
Donald Trump și Emmanuel Macron au discutat față de planurile europene legate de Ucraina. Liderul de la Elysee a avertizat că un acord de pace nu poate însemna capituarea Kievului și a insistat asupra garanțiilor de securitate care să îl descuieze pe Vladimir Putin să mai atace din nou. Donald Trump a fost de acord cu ideea europenilor de a desfășura militari în Ucraina, în cadrul unui acord de pace, menționând că Putin ar accepta asta dacă misiunea soldaților ar fi de menținere a păcii. „ Da, va accepta asta. I-am pus această întrebare. Trupele europene pot merge în Ucraina în calitate de forțe de menținere a păcii. Astfel, atunci când acordul va fi încheiat, vor putea supraveghea ca să fie respectat în mod corespunzător totul. Nu cred că va fi o problemă , ”a spus Trump în conferința de presă. Președintele Macron a vorbit de o pace durabilă și a reamintit că Vladimir Putin nu este un partener de încredere.
Putin ar accepta trupe europene de menținere a păcii
Macron a invocat discuțiile purtate cu liderul Kremlinului și înainte și după invadarea Ucrainei subliniind că Putin a negat promisiunile făcute. Macron a mai spus că a încheiat orice discuție cu el după masacru de la Bucha. În timp ce președintele francez a vorbit despre o pace durabilă și-a exprimat speranța implicării „puternice” a SUA, Donald Trump a vorbit inclusiv despre un armistițiu, o încetare a focului. Emmanuel Macron sa folosit de tot capitalul de simpatie, dobândit în timpul primului mandat la Casa Albă a lui Doanld Trump, pentru a încerca să convingă administrația americană să nu încheie un acord rapid fără a condamna Moscova și fără a apăra integritatea teritorială a Ucrainei, ocupată în proporție de 20 de sută de ruși.