Criza din Ucraina: sute de încălcări ale armistițiului în estul separatist

Criza din Ucraina: sute de încălcări ale armistițiului în estul separatist
© EPA-EFE/UKRAINE NAT. POLICE PRESS SERV. / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   O poză pusă la dispoziție de serviciul de presă al Poliției Naționale a Ucrainei arată rezultatele bombardamentelor într-un sat nu departe de orașul Donețk controlat de militanții pro-ruși, Ucraina, 18 februarie 2022.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au anunțat, sâmbătă, că au constatat o creștere spectaculoasă a cazurilor de violare a încetării focului în estul Ucrainei, unde trupele Kievului se confruntă cu separatiștii pro-ruși. Numai în ultimele zile, s-au înregistrat sute de explozii de o parte și de alta a frontului. Responsabilii politici ai celor două republici autoproclamate în zonă, Lugansk şi Doneţk, pretind că au început evacuarea în Rusia vecină a populaţiei civile, circa 700 de mii de oameni, deținători de pașapoarte rusești. Autoritățile de la Moscova spun că sunt pregătite să asigure cazare, hrană şi asistenţă medicală pentru refugiaţi, iar președintele Vladimir Putin a ordonat ca fiecăruia dintre aceștia să i se asigure un ajutor financiar echivalând cu circa 130 de dolari americani. Putin a acuzat, deja, săptămâna aceasta, genocidul pe care l-ar comite trupele Kievului în estul rusofon și rusofil al Ucrainei. Anterior, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, i-a cerut liderului de la Kremlin să recunoască independența, proclamată unilateral, a aşa-ziselor republici.  

La Washington, președintele american Joe Biden s-a declarat convins că Putin a decis, deja, să atace Ucraina săptămâna viitoare. El a repetat că Statele Unite nu vor trimite trupe să lupte în Ucraina, dar vor continuă să susțină poporul ucrainean. Americanii şi aliaţii lor pregătiţi să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO de orice ameninţare la adresa securităţii lor colective – a mai spus liderul de la Casa Albă. Luna aceasta, agenţiile americane de informaţii au apreciat că sunt posibile atât scenariul invaziei numai în estul separatist al Ucrainei, numit, generic, Donbas, cât şi acela al ocupării întregii ţări. Experţii americani cred că forțelor ruse le-ar trebui 48 de ore pentru a încercui capitala ucraineană, Kiev, şi pentru a-l răsturna de la putere pe președintele pro-occidental Volodimir Zelenski. Costurile umane ar fi între 25 şi 50 de mii de civili, de la cinci mii la 25 de mii de combatanţi ucraineni şi între trei şi zece mii de militari ruşi. Între unu şi cinci milioane de oameni ar putea să se refugieze din cale războiului, cei mai mulţi în Polonia vecină.

Războiul din estul Ucrainei, soldat cu circa 14 mii de morţi şi cu strămutarea a 1,5 milioane de oameni, a început în 2014, după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova. Cea mai dens populată dintre toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Kiev, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi lingvistic, acolo trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă din Ucraina. Moscova a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea, dar i-a asistat permanent pe separatiști, politic, logistic și financiar.

Timp citire: 2 min