
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se va întâlni, săptămâna viitoare, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă trupele Moscovei nu invadează Ucraina – a anunțat Departamentul de Stat, citat de agențiile internaționale de presă. Potrivit sursei, Blinken i-a propus lui Lavrov o întâlnire pe teren neutru, în Europa, dar, dacă Rusia atacă țara vecină, discuția nu va mai avea loc. Americanii rămân convinși că Moscova vrea să inventeze un pretext pentru o invazie în Ucraina. Acesta ar putea include un atac real sau fals cu arme chimice, pe care Rusia l-ar califica drept epurare etnică sau genocid. Riposta rusească ar consta în bombardamente de artilerie și rachete, dublate de atacuri cibernetice și încheiate cu pătrunderea tancurilor și trupelor pe teritoriul ucrainean.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat, deja, săptămâna aceasta, genocidul pe care l-ar comite trupele Kievului în estul rusofon și rusofil al Ucrainei, unde există 700 de mii de cetățeni ruși. Acuzațiile lui Putin survin după ce Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, i-a cerut să recunoască independența, proclamată unilateral, a teritoriilor din estul Ucrainei vecine controlate de secesioniștii pro-moscoviți, aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk.
În decembrie 2021, liderii celor două republici fantomă, Leonid Pasecinik şi Denis Puşilin, au devenit membri ai partidului prezidențial Rusia Unită. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmase, încă din mai, că eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din estul secesionist al ţării este un prim pas către anexarea acestei regiuni. El spunea că la fel s-a procedat şi în 2014, când anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova a fost prefaţată de eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii de acolo.
Războiul din estul Ucrainei, soldat cu circa 14 mii de morţi şi cu strămutarea a 1,5 milioane de oameni, a început în 2014, după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova. Cea mai dens populată dintre toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Kiev, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi lingvistic, acolo trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă din Ucraina. Moscova a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea, dar i-a asistat permanent pe separatiști, politic, logistic și financiar.