Liderii comunităților rivale, greacă și turcă, din Cipru se vor întâlni pe 20 ianuarie, pentru a discuta despre deschiderea de noi puncte de trecere a liniei de demarcație pe insula divizată etnic - au declarat, vineri, diplomați și alți oficiali, citați de agențiile internaționale de presă.
Discuții sub egida ONU
„Mergem la această întâlnire cu o poziție constructivă și sperăm că aceeași sinceritate va fi arătată și de cealaltă parte, pentru a facilita obiectivul de a deschide noi puncte de trecere” - a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot grec, recunoscut internațional, Konstantinos Letymbiotis.
Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat că discuțiile vor avea loc sub egida Națiunilor Unite, într-o „zonă tampon” din capitala Nicosia.
Delegațiile vor fi conduse de președintele greco-cipriot, Nikos Christodoulides, și de liderul cipriot turc, Ersin Tatar.
Pentru consolidarea încrederii reciproce
În prezent, sunt doar nouă puncte de trecere de-a lungul liniei de demarcație, lungă de 180 de kilometri.
Luna trecută, 13 partide politice de pe ambele părți au lansat un apel comun pentru deschiderea mai multor puncte, pentru consolidarea încrederii reciproce.
Jumătate de secol de divizare
Ciprul e divizat din 1974, când armata turcă a invadat treimea de nord a insulei pentru a-şi proteja conaţionalii, majoritari în zonă, în urma unei lovituri de stat la Nicosia, al cărei scop era unirea cu Grecia.
Autoproclamata republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN), unde trăieşte circa un sfert din populaţia de sub un milion a insulei, e recunoscută doar de Ankara, în timp ce partea greacă e membră a ONU şi a Uniunii Europene.
Recent, președintele Christodoulides a evocat și posibila aderare la NATO.