Știri

Comitetul Internațional Olimpic respinge categoric acuzațiile de „discriminare etnică” lansate de președintele rus, Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu președintele Comitetului Olimpic Internațional Thomas Bach în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, Moscova, Rusia, 15 iulie 2018.
© EPA-EFE/YURI KADOBNOV / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu președintele Comitetului Olimpic Internațional Thomas Bach în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, Moscova, Rusia, 15 iulie 2018.

Susține jurnalismul independent

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a respins, categoric, vineri, acuzațiile de „discriminare etnică” lansate, în ajun, de președintele rus, Vladimir Putin, din cauza restricțiilor privind participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024, din Franța, de la Paris. „Respingem cu fermitate acuzațiile conform cărora aceste măsuri constituie discriminare etnică”” - a declarat un purtător de cuvânt al CIO, într-un e-mail adresat agențiilor internaționale de presă. Potrivit sursei, participarea la Jocuri nu este „în niciun caz un drept al omului”, iar „condițiile stricte pe care CIO le-a stabilit în recomandările sale către federațiile internaționale pentru participarea sub drapel neutru a sportivilor care dețin un pașaport rus sau belarus sunt în conformitate cu Carta Olimpică”.

Putin, expert în sport

Putin acuzase CIO de discriminare, fiindcă sportivii din țara lui ar trebui să participe doar în număr limitat la Olimpiada de anul viitor și încă sub drapel neutru. „Din cauza unor lideri ai actualului CIO, am aflat că (…) Jocurile (Olimpice) în sine pot fi folosite ca instrument de presiune politică împotriva unor oameni care nu au nimic de-a face cu politica și, de facto, (ca) instrument de discriminare rasială, etnică” – a spus Putin, într-un discurs despre sport susținut la Perm, în Urali. Sportivii ruși au interdicție la toate competițiile internaționale, după ce armata țării lor a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022. În martie 2023, CIO a recomandat, însă, reintegrarea acestora în competițiile internaționale, cu condiția ca ei să concureze sub un steag neutru, la nivel individual, și să nu fi „sprijinit activ războiul din Ucraina”. Pentru Jocurile din 2024, CIO nu a luat încă o decizie, amânând decizia pentru „momentul oportun”. Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă li s-ar permite să participe sportivilor din Rusia și din Belarus, cotat drept cel mai docil aliat al Moscovei. Pe 12 octombrie, CIO a suspendat comitetul olimpic rus pentru că a plasat sub autoritatea sa organizații sportive din regiunile ucrainene ocupate de armata de invazie.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024