Banca Națională a Ucrainei trece la un regim de flexibilitate controlată a cursului de schimb al hrivnei

Banca Națională a Ucrainei trece la un regim de flexibilitate controlată a cursului de schimb al hrivnei
© EPA/ROMAN PILIPEY   |   O vedere generală a clădirii Băncii Naționale a Ucrainei din centrul orașului Kiev, Ucraina, 24 februarie 2015.

Banca centrală a Ucrainei permite, de marți, o fluctuație limitată a monedei  naționale, hrivna, pentru prima oară de la declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie 2022. „Banca Națională trece la un regim de flexibilitate controlată a cursului de schimb” al hrivnei, pentru „întărirea rezistenței economiei ucrainene” - a anunțat instituția, într-un comunicat de presă preluat de agențiile internaționale. Cursul oficial de schimb valutar nu va mai fi fixat unilateral de banca centrală, așa cum se întâmplă de un an și jumătate, ci va fi stabilit pe baza operațiunilor de pe piața valutară interbancară. Decizia ar fi fost adoptată în urma stabilizării relative a situației macroeconomice – precizează sursa, care invocă, în special, o scădere semnificativă a inflației (cu o rată anuală de 8,6% în august, față de 26,6% pentru întregul an 2022), acumularea de rezerve monetare care au ajuns la un nivel record, de 40,4 miliarde de dolari tot în august, precum și stabilitatea sistemului bancar.

Rolul ajutorului extern

Potrivit experților ucraineni, „ajutorul internațional a jucat un rol cheie în această îmbunătățire” a situației economice. Ucraina invadată a primit de la partenerii externi circa patru miliarde de dolari în fiecare lună după declanșarea invaziei. Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în bine previziunile economice pentru Ucraina și se așteaptă la o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1 până la 3% în acest an. Banca centrală de la Kiev prognozează, la rândul său, o creștere a PIB-ului de 2,9%.

 

Timp citire: 1 min