Știri

Avioane rusești de recunoaștere, reperate în apropierea țărmurilor nipone

Oamenii țin un miting pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la Tokyo, Japonia, 24 februarie 2023.
© EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA   |   Oamenii țin un miting pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la Tokyo, Japonia, 24 februarie 2023.

Japonia și-a ridicat, joi, avioanele de vânătoare de la sol, după ce a detectat două aparate rusești de recunoaștere în apropierea țărmurilor sale, unul în Oceanul Pacific și celălalt în Marea Japoniei - a anunțat armata niponă, într-un scurt comunicat, preluat de media internaționale. Incidentul, care nu este primul de acest gen, survine la câteva zile după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost la summitul așa-numitului G7, organizat la Hiroshima, în vestul Japoniei, și în cadrul căruia toți membrii grupului celor mai bogate șapte democrații din lume și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în faţa invaziei ruse. Guvernul de la Tokyo s-a raliat sancțiunilor economice și financiare impuse Moscovei de către statele occidentale, iar Rusia consideră acum Japonia o țară „ostilă”, la fel ca toate membrele Uniunii Europene, Statele Unite, Regatul Unit sau Australia.

Vizită surpriză la Kiev

În martie, premierul japonez, Fumio Kishida, a făcut o vizită surpriză la Kiev, pentru a-i „transmite președintelui Zelenski respectul său pentru curajul și perseverența poporului ucrainean, care își apără patria sub comanda sa, precum și solidaritatea și sprijinul nelimitat pentru Ucraina din partea Japoniei și a G7”. Japonia a adoptat o poziţie „neprietenoasă" faţă de Rusia, ceea ce nu ajută la dezvoltarea relaţiilor, nici în sectorul comercial şi nici în cel energetic - declara, în iulie anul trecut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Fără tratat de pace cu Moscova

Acum un an, Kishida afirma că „invadarea Ucrainei de către Rusia nu vizează doar Europa, ci zdruncină fundamentele ordinii internaţionale, inclusiv ale Asiei, iar acest lucru nu trebuie tolerat”. În 2021, abia instalat la şefia guvernului de la Tokyo, el a spus  că suveranitatea Japoniei se extinde asupra arhipelagului pe care japonezii îl numesc Teritoriile din Nord, iar ruşii Kurilele de Sud. „Sunt teritorii ruseşti” – a reacţionat, imediat, Peskov. Micile insule vulcanice au fost anexate de Uniunea Sovietică a lui Stalin de la Japonia învinsă, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Anexarea a împiedicat până astăzi semnarea unui tratat de pace între Moscova și Tokyo, fiindcă japonezii nu s-au resemnat niciodată cu pierderea lor și continuă să le revendice. Anul trecut, guvernul nipon a protestat vehement faţă de instalarea de către armata rusă a unor sisteme de apărare antirachetă pe lanţul de insule în dispută.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Rușii susțin că au doborât aproape 90 de drone ucrainene
Rușii susțin că au doborât aproape 90 de drone ucrainene

Cele mai multe au vizat regiunea Rostov, care găzduiește cartierul general al invaziei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024