Știri

Avioane rusești de recunoaștere, reperate în apropierea țărmurilor nipone

Oamenii țin un miting pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la Tokyo, Japonia, 24 februarie 2023.
© EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA   |   Oamenii țin un miting pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la Tokyo, Japonia, 24 februarie 2023.

Daruieste Viata

Japonia și-a ridicat, joi, avioanele de vânătoare de la sol, după ce a detectat două aparate rusești de recunoaștere în apropierea țărmurilor sale, unul în Oceanul Pacific și celălalt în Marea Japoniei - a anunțat armata niponă, într-un scurt comunicat, preluat de media internaționale. Incidentul, care nu este primul de acest gen, survine la câteva zile după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost la summitul așa-numitului G7, organizat la Hiroshima, în vestul Japoniei, și în cadrul căruia toți membrii grupului celor mai bogate șapte democrații din lume și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în faţa invaziei ruse. Guvernul de la Tokyo s-a raliat sancțiunilor economice și financiare impuse Moscovei de către statele occidentale, iar Rusia consideră acum Japonia o țară „ostilă”, la fel ca toate membrele Uniunii Europene, Statele Unite, Regatul Unit sau Australia.

Vizită surpriză la Kiev

În martie, premierul japonez, Fumio Kishida, a făcut o vizită surpriză la Kiev, pentru a-i „transmite președintelui Zelenski respectul său pentru curajul și perseverența poporului ucrainean, care își apără patria sub comanda sa, precum și solidaritatea și sprijinul nelimitat pentru Ucraina din partea Japoniei și a G7”. Japonia a adoptat o poziţie „neprietenoasă" faţă de Rusia, ceea ce nu ajută la dezvoltarea relaţiilor, nici în sectorul comercial şi nici în cel energetic - declara, în iulie anul trecut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Fără tratat de pace cu Moscova

Acum un an, Kishida afirma că „invadarea Ucrainei de către Rusia nu vizează doar Europa, ci zdruncină fundamentele ordinii internaţionale, inclusiv ale Asiei, iar acest lucru nu trebuie tolerat”. În 2021, abia instalat la şefia guvernului de la Tokyo, el a spus  că suveranitatea Japoniei se extinde asupra arhipelagului pe care japonezii îl numesc Teritoriile din Nord, iar ruşii Kurilele de Sud. „Sunt teritorii ruseşti” – a reacţionat, imediat, Peskov. Micile insule vulcanice au fost anexate de Uniunea Sovietică a lui Stalin de la Japonia învinsă, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Anexarea a împiedicat până astăzi semnarea unui tratat de pace între Moscova și Tokyo, fiindcă japonezii nu s-au resemnat niciodată cu pierderea lor și continuă să le revendice. Anul trecut, guvernul nipon a protestat vehement faţă de instalarea de către armata rusă a unor sisteme de apărare antirachetă pe lanţul de insule în dispută.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023