Asociaţia Elevilor din Constanţa a sesizat Comisia Europeană în legătură cu transportul elevilor navetiști

Asociaţia Elevilor din Constanţa a sesizat Comisia Europeană în legătură cu transportul elevilor navetiști
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Elevi români, aparținând unor asociații de elevi regionale, țin pancarte și strigă lozinci în timpul unui protest desfășurat în fața sediului Ministerului Educației, la București, România, 8 ianuarie 2024. Zeci de elevi din toată țara s-au adunat în capitala României în cursul primei zile de școală după vacanță, pentru o acțiune de protest în care au cerut respectarea dreptului la transportul școlar gratuit și demisia ministrului Educației. Elevii din 19 județe ale țării au rămas fără transport școlar gratuit, din cauza unei ordonanțe de guvern neclare privind plata cheltuielilor de transport școlar, elevii din aceste județe fiind nevoiți să plătească singuri costul transportului, începând cu 8 ianuarie 2024. În unele județe, firmele care asigură transport școlar nu și-au mai primit fondurile din septembrie 2023. Ministrul Educației, Ligia Deca, a promis o soluție rapidă a situației, după ce i-a primit pe reprezentanții elevilor în cancelaria ministerială. Pe pancarta centrală scrie: „EDUCAȚIE FĂRĂ BARIERE - Transport școlar gratuit elevilor!”.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a sesizat Comisia Europeană în legătură cu Hotărârea de Guvern 1337, despre care spune că încalcă legislaţia Uniunii Europene. Este vorba despre documentul care permite acordarea sumelor forfetare elevilor navetiști care locuiesc în județe unde consiliile județene nu au încheiate contracte cu transportatorii.

Elevii acuză că această hotărâre încalcă legislația UE pentru că este greșit declarat Ministerul ca autoritate contractantă, deși Consiliul Județean este cel care semnează contractele cu transportatorii: „Prima Hotărâre de Guvern care a venit în completarea noii Legi a Învăţământului Preuniversitar a fost HG nr. 810/ 2023, un document redactat cu termeni interpretabili, ce creează confuzie, contradicţii cu textul original al legii şi aprobat la numai trei zile de la punerea în discuţie, fără respectarea termenelor impuse legal. Pe 29 decembrie, HG 1337/ 2023 a venit în completarea HG 810/ 2023, un document care este clar neconstituţional prin blocarea accesului la educaţie, drept fundamental pentru toţi copiii, şi adânceşte incertitudinea despre cum se aplică transportul pe partea celor ce îl oferă, transportatorii”, spune organizația.

Potrivit elevilor, „cele două hotărâri încalcă Regulamentul (CE) nr. 1370, deoarece acestea au reglementat greşit autoritatea contractantă competentă să facă plăţile către operatorii de transport. În ambele hotărâri, Ministerul Educaţiei este considerat autoritatea contractantă competentă, prin Inspectorate. Asociaţia Elevilor din Constanţa a ridicat această problemă prin amendamente şi discuţii în dezbaterile publice organizate, dar Ministerul îşi doreşte să încalce legea”.

Elevii acestei asociații au protestat în prima zi de școală din 2024, în fața Ministerului Educației, cerând demisia Ligiei Deca, după ce elevii din 19 județe nu mai primesc abonamente gratuite de la transportatori. Asociațiile au atacat și în instanța din România Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli.

Timp citire: 1 min