Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei se află în pline acțiuni de control la 6 mari furnizori de energie electrică, la principalii 3 mari furnizori de gaze, dar și la traderi, scrie Hotnews. ANRE a observat că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienții finali, iar cantități de energie au fost vândute succesiv, cu scopul de a crește prețul.
Companiile riscă amendă de 5% din cifra de afaceri.
În acelaşi timp, şi premierul Marcel Ciolacu a cerut atât ministerului energiei, cât și ANRE, să verifice furnizorii care cresc prețurile în România, în timp ce în Europa scad.
În mod direct, consumatorii finali, atât casnici, cât și industriali, nu sunt afectați de creșterea prețului. Însă, în mod indirect, au de suferit, deoarece este păgubit statul, prin aplicarea schemei de plafonare-compensare. Statul este obligat să suporte diferențele de preț, iar în unele cazuri, există suspiciunea că furnizorii și traderii nu au respectat legislația. Până acum, statul a plătit peste 22 miliarde lei către furnizori.
Eurostat a arătat recent, că prețurile contractuale din România sunt printre cele mai mari din Europa. Datele statistice cu privire la prețurile medii ale energiei electrice și gazelor naturale pentru clienții casnici și finali noncasnici, pe tranșe de consum, pentru semestrul I 2023, prezentate pe formatul EUROSTAT sunt cele contractuale, astfel cum au fost acestea raportate de furnizorii activi pe piața cu amănuntul de energie electrică și gaze naturale în semestrul I 2023.