Știri

Americanii se mobilizează pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich, arestat în Rusia

Un panou în afara clădirii News Corporation, care este compania-mamă a Wall Street Journal, în New York, New York, SUA, 31 martie 2023. Evan Gershkovich, corespondent pentru Wall Street Journal din Moscova, a fost reținut de Rusia joi și acuzat de spionaj, acuzație pe care ziarul a respins-o cu fermitate.
© EPA-EFE/JUSTIN LANE   |   Un panou în afara clădirii News Corporation, care este compania-mamă a Wall Street Journal, în New York, New York, SUA, 31 martie 2023. Evan Gershkovich, corespondent pentru Wall Street Journal din Moscova, a fost reținut de Rusia joi și acuzat de spionaj, acuzație pe care ziarul a respins-o cu fermitate.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, le-a cerut autorităților de la Moscova „să-i dea drumul” jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia sub acuzația de spionaj. „Lăsați-l să plece!” - a lansat președintele american către guvernul rus, în prima sa reacție publică față de această afacere. Anterior, Casa Albă afirmase că arestarea este „inacceptabilă”, iar purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, a calificat acuzația de spionaj drept „ridicolă”. La rândul său, șeful diplomației de la Washington, Antony Blinken, a spus că este „extrem de îngrijorat” pentru soarta jurnalistului.

„O provocare calculată pentru a face de rușine Statele Unite”

Angajatorul acestuia, respectatul cotidian new-yorkez Wall Street Journal, cere expulzarea ambasadorului rus la Washington și a jurnaliştilor ruși din Statele Unite. „Momentul arestării arată ca o provocare calculată pentru a face de rușine Statele Unite și a intimida presa străină care lucrează încă în Rusia” – susține publicația, într-un editorial citat de media internațională.  „Evan este un membru al presei libere care, până la arestarea sa, își făcea meseria de jurnalist. Orice sugestie contrară este falsă" – mai afirmă colegii săi de redacție.

Rușii își reiterează acuzațiile

Kremlinul a avertizat Washingtonul împotriva oricărei forme de represalii contra presei ruse care lucrează în Statele Unite. „În ceea ce priveşte cererea de expulzare a tuturor jurnaliştilor ruşi (…), acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Pur şi simplu nu există niciun motiv pentru aceasta" – susține purtătorul de cuvânt președinției ruse, Dmitri Peskov. El a adăugat că jurnalistul american „a fost prins în flagrant (de spionaj)” și că „situația este clară”. Gershkovich a negat acuzațiile, în timpul unei audieri la un tribunal de la Moscova, dar a fost plasat în arest preventiv până pe 29 mai, măsură care poate fi prelungită, în așteptarea unui eventual proces. „FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat (...) al biroului de la Moscova al ziarului american Wall Street Journal, cetățeanul Statelor Unite Evan Gershkovich” – susținea, joi, serviciul federal de securitate rus, într-un comunicat oficial. El este „suspectat de spionaj în folosul Statelor Unite” și de strângere de informații „despre o companie din complexul militar-industrial”, infracțiune pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani, conform Codului penal rus. Înainte de a se alătura, anul trecut, cotidianului american, Gershkovich a fost corespondent AFP la Moscova și a lucrat pentru ziarul de limba engleză Moscow Times. Perfect vorbitor de rusă, jurnalistul în vârstă de 31 de ani are origini rusești, iar părinții săi sunt stabiliți în Statele Unite. 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023