Alegeri prezidențiale în Cipru UPDATE

Alegeri prezidențiale în Cipru UPDATE
© EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU   |   Oficialii secțiilor de votare preiau urnele de vot pentru viitoarele alegeri prezidențiale cipriote din Nicosia, Cipru, 3 februarie 2023.

UPDATE: Fostul șef al diplomației cipriote, Nikos Christodulides, independent susținut de partidele de centru, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidențiale. Cu 32,04% din voturi, Christodulides se va confrunta în runda decisivă, pe 12 februarie, cu un alt diplomat de profesie, Andreas Mavroiannis, susţinut de comunişti şi care a colectat 29,58% din sufragii. Al treilea clasat, Averof Neofitu, iese din cursă. Cu 26,11% din voturi, el a suferit un eșec fără precedent pentru un lider al unui partid de guvernământ, formaţiunea conservatoare Disy.

ŞTIRE INIŢIALĂ: În jur de 560.000 de ciprioți greci sunt așteptați, duminică, la urne, pentru a-i alege un succesor președintelui de dreapta, Nicos Anastasiades, care-și încheie al doilea mandat de cinci ani. Scrutinul, notează agențiile internaționale de știri, are loc pe fondul inflației în creștere, al scandalurilor de corupție și al afluxului de migranți ilegali. Potrivit sondajelor privind intențiile de vot, niciun candidat nu va câștiga majoritatea din primul tur, astfel că o a doua rundă ar urma să fie organizată pe 12 februarie. Favorit pare diplomatul în vârstă de 49 de ani Nikos Christodulides, care candidează ca independent. El a fost ministrul de Externe al președintelui Anastasiades între 2018 și 2022, după ce, timp de patru ani, fusese purtătorul de cuvânt al guvernului de la Nicosia. Principalii săi oponenți sunt Andreas Mavroiannis, un alt diplomat, în vârstă de 66 de ani, susținut de partidul comunist Akel și, vreme de aproape un deceniu, negociator șef în discuțiile cu ciprioții turci privind reunificarea insulei, și, respectiv, Averof Neofitu, 61 de ani, lider al partidului conservator de guvernământ, Disy. Analiști intervievați de media media internaționale vorbesc despre un sondaj „ciudat”, în care „cei trei favoriți sunt legați de actualul președinte” septuagenar. În plan extern, toți trei sunt pro-europeni și susțin sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, impuse după invadarea Ucrainei, astfel că „nu va exista nicio tulburare a sistemului”. Astăzi membru al Uniunii Europene, Ciprul e divizat de la invadarea de către Turcia, în 1974, a treimii de nord a insulei, ca răspuns la o lovitură de stat a naționaliștilor ciprioți greci, care doreau unirea cu Grecia. Guvernul greco-cipriot, care-și exercită autoritatea doar asupra părții de sud, este recunoscut de comunitatea internațională, în timp ce autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) este susținută numai de Ankara.

Timp citire: 1 min