Știri

Agenți belaruși au deturnat un avion civil și l-au obligat să aterizeze la Minsk, pentru a captura un opozant aflat la bord

Object Name: (FILE) BELARUS DIVERTED PLANE OPPOSITION JOURNALIST ARRESTED
© EPA-EFE/STRINGER   |   Police officers detain a journalist Roman Protasevich attempting to cover a rally in Minsk, Belarus, 26 March 2017 (reissued 23 May 2021). A Ryanair flight from Athens, Greece to Vilnius, Lithuania, with Belarus' opposition journalist Roman Protasevich onboard, has been diverted and forced to land in Minsk on 23 May 2021, after alleged bomb threat. Protasevich was detained by Belarusian Police after landing, as Belarusian Human Rights Center 'Viasna' reports and Lithuanian President Gitanas Nauseda demanded immediate release of Protasevich.

Susține jurnalismul independent

Terorism de stat sau piraterie aeriană sunt formule frecvente în reacțiile internaționale, după ce, duminică, agenți belaruși au deturnat un avion civil  și l-au obligat să aterizeze la Minsk, pentru a captura un opozant aflat la bord.  Ei au lansat întâi o falsă alarmă cu bombă la bordul cursei lowcost Ryanair care zbura din Grecia, de la Atena, în Lituania, la Vilnius, și care, escortată de un avion militar belarus  MiG-29, a aterizat pe un aeroport din fosta republică sovietică. Acolo a fost arestat jurnalistul Roman Protasevici, 26 de ani, de la agenția  NEXTA, cu sediul în Polonia, care a acoperit mediatic amplele proteste antiprezidențiale de anul trecut din Belarus și sălbatica represiune polițienească ce a urmat. Acuzat de extremism și de organizarea unor revolte de masă, Protasevici ar risca pedeapsa capitală. După ce fost reținut șapte ore la sol în Belarus, avionul Ryanair și majoritatea pasagerilor aflați la bord au putut, în cele din urmă, pleca în Lituania vecină. Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a calificat faptele drept șocante și a cerut eliberarea imediată a jurnalistului. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă, la rândul său, că incidentul e serios și periculos și cere declanșarea unei anchete internaționale. Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, în a cărui țară are sediul compania Ryanair, avertizează inacțiunea sau indecizia Uniunii Europene ar fi percepute de regimul din Belarus drept
slăbiciune. Sunt, de altfel, tot mai multe vocile care susțin că deturnarea avionului a fost un act de agresiune la adresa a două state membre ale Uniunii și ale NATO, Grecia și Lituania, și cer un răspuns coordonat din parte aliaților și partenerilor acestora. Uniunea Europeană pregăteşte, deja, un nou set de sancţiuni contra principalilor responsabili politici din Belarus, după alegerile prezidenţiale, foarte probabil fraudate, din vara anului trecut. Diplomaţi europeni, citaţi de agenţiile de presă, spuneau, acum două săptămâni, că noul val de penalităţi, al patrulea de la declanşarea crizei politice de la Minsk, va viza, începând cu luna viitoare, circa 50 de personaje semnificative ale regimului autoritar condus de Aleksandr Lukaşenko. Peste 200 de oameni ai acestuia figurează, deja, pe lista neagră a Bruxellesului, întocmită între 2004 şi 2015, ca reacţie la încălcarea constantă a drepturilor omului. Alături de Statele Unite, Marea Britanie sau Canada, Uniunea Europeană a reacţionat sever la frauda electorală şi la represiunea dezlănţuită contra contestatarilor lui Lukaşenko, care au protestat în stradă luni în şir. Zece opozanţi belaruşi au depus, în Germania, o plângere împotriva regimului, pe care-l acuză de acte de tortură sistematică. Aceasta vizează represiunea poliţienească sălbatică, ce s-ar încadra în ceea ce juriştii numesc tortură de stat, infracţiune care ar putea fi sancţionată de justiţia germană, graţie competenţei sale universale în ceea ce priveşte crimele contra umanităţii şi politicile de represiune sistematică. Cei mai mulţi lideri ai opoziţiei au fost fie întemniţaţi, fie obligaţi să se exileze. Avocaţii opozanţilor care s-au adresat justiţiei germane vorbesc despre mai bine de o sută de cazuri de tortură, violenţe fizice, umiliri, insulte, privare de somn şi de hrană, toate cu grave consecinţe asupra sănătăţii victimelor, şi conchid că statul belarus se comportă bestial cu propriii săi cetăţeni. La putere din 1994 şi calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa, Lukaşenko (66 de ani) beneficiază, în continuare de protecţia şi sprijinul Rusiei vecine. Experţii notează că Belarusul, care are graniţe cu membrele NATO Polonia, Lituania şi Letonia, precum şi cu Ucraina pro-occidentală, e considerat la Moscova un stat-tampon în faţa Occidentului. Luna trecută, Lukaşenko a anunţat că serviciile speciale din Belarus şi din Rusia au dejucat o tentativă de lovitură de stat şi de asasinare a sa. El a acuzat Statele Unite că ar fi la originea complotului şi a adăugat că ruşii au arestat în acest caz două persoane, un politolog şi un avocat, ultimul cu dublă cetăţenie, belarusă şi americană. Serviciul belarus de securitate, care şi-a păstrat, din epoca sovietică, acronimul KGB, a invocat pregătiri pentru o revoltă armată, asezonată cu ocuparea unor obiective cheie şi cu masacrarea preşedintelui, familiei şi colaboratorilor săi.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului

Rezultatele demonstrează că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali, potrivit MAI.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene

Demersul e susținut de federațiile algeriană, irakiană, iordaniană, siriană și yemenită, dar nu și de influentele foruri fotbalistice din Qatar și Arabia Saudită.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate

Moscovei i-ar fi teamă că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania

Ar fi planificat acte de sabotaj, inclusiv împotriva „instalațiilor forțelor armate americane”, pentru a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024