Un grup de 12 țări din Uniunea Europeană exprimă ”îngrijorări serioase” față de acordul privind tranzitul cerealelor ucrainene, încheiat luna trecută de Comisia Europeană cu Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria. Statele din vecinătatea Ucrainei s-au plâns că grânele ucrainene, scutite de taxe ca parte a sprijinului UE pentru țara devastată de război, le umpleau depozitele și scădeau prețurile pentru fermierii locali într-o concurență neloială. Cu excepția României, ele au impus restricții unilaterale mai ample asupra importurilor de produse alimentare ucrainene. Comisia a criticat inițial măsurile ca fiind inacceptabile, dar a negociat apoi un aranjament temporar comun în temeiul căruia patru produse ucrainene – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – pot fi transportate prin cele cinci țări din Est, dar fără să fie depozitate pe teritoriul lor sau achiziționate pentru consumul intern.
Soluția este contestată acum de aproape jumătate din țările Uniunii, inclusiv de Germania și Franța, care consideră într-o scrisoare comună că acordul este în contradicție cu regulile comerciale ale blocului comunitar, nu are transparență și necesită consultări suplimentare. De asemenea, cele 12 guverne cer explicații despre criteriile folosite în propunerea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați, care însoțește acordul. Semnatarii scrisorii se declară în favoarea găsirii unor soluții europene care să țină cont de dificultățile întâmpinate de anumite state membre, dar fără tratamente diferențiate care pot crea un precedent. Comisia Europeană a promis printr-un purtător de cuvânt că va răspunde ”în timp util” acestor îngrijorări.
Știri
12 state din Uniunea Europeană contestă acordul pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin țările membre din vecinătatea Ucrainei
