Știri

12 state din Uniunea Europeană contestă acordul pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin țările membre din vecinătatea Ucrainei

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării, Petre Daea, vine pentru o declarație după o discuție online cu Mykola Solskyi, ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, despre situația exportului de produse agricole ucrainene, la sediul Ministerului Agriculturii din București, România, 19 aprilie. 2023. Săptămâna trecută, fermierii români au organizat proteste în toată țara pentru a-și exprima furia, deoarece România a fost inundată de importuri ieftine de produse agricole ucrainene, care sunt excluse de la taxele vamale UE până în iunie 2024. Daea a cerut Ucrainei să limiteze exporturile de cereale în România și a anunțat mai multe controale la frontieră asupra produselor importate din Ucraina. Ministrul Agriculturii a declarat că România rămâne singura poartă de intrare de import pentru produse din Ucraina, după ce Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria (începând cu 24 aprilie) au interzis importul de cereale din Ucraina.
© EPA-EFE/Robert Ghement   |   Ministrul Agriculturii și Dezvoltării, Petre Daea, vine pentru o declarație după o discuție online cu Mykola Solskyi, ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, despre situația exportului de produse agricole ucrainene, la sediul Ministerului Agriculturii din București, România, 19 aprilie. 2023. Săptămâna trecută, fermierii români au organizat proteste în toată țara pentru a-și exprima furia, deoarece România a fost inundată de importuri ieftine de produse agricole ucrainene, care sunt excluse de la taxele vamale UE până în iunie 2024. Daea a cerut Ucrainei să limiteze exporturile de cereale în România și a anunțat mai multe controale la frontieră asupra produselor importate din Ucraina. Ministrul Agriculturii a declarat că România rămâne singura poartă de intrare de import pentru produse din Ucraina, după ce Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria (începând cu 24 aprilie) au interzis importul de cereale din Ucraina.

Un grup de 12 țări din Uniunea Europeană exprimă ”îngrijorări serioase” față de acordul privind tranzitul cerealelor ucrainene, încheiat luna trecută de Comisia Europeană cu Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria. Statele din vecinătatea Ucrainei s-au plâns că grânele ucrainene, scutite de taxe ca parte a sprijinului UE pentru țara devastată de război, le umpleau depozitele și scădeau prețurile pentru fermierii locali într-o concurență neloială. Cu excepția României, ele au impus restricții unilaterale mai ample asupra importurilor de produse alimentare ucrainene. Comisia a criticat inițial măsurile ca fiind inacceptabile, dar a negociat apoi un aranjament temporar comun în temeiul căruia patru produse ucrainene – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – pot fi transportate prin cele cinci țări din Est, dar fără să fie depozitate pe teritoriul lor sau achiziționate pentru consumul intern.
Soluția este contestată acum de aproape jumătate din țările Uniunii, inclusiv de Germania și Franța, care consideră într-o scrisoare comună că acordul este în contradicție cu regulile comerciale ale blocului comunitar, nu are transparență și necesită consultări suplimentare. De asemenea, cele 12 guverne cer explicații despre criteriile folosite în propunerea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați, care însoțește acordul. Semnatarii scrisorii se declară în favoarea găsirii unor soluții europene care să țină cont de dificultățile întâmpinate de anumite state membre, dar fără tratamente diferențiate care pot crea un precedent. Comisia Europeană a promis printr-un purtător de cuvânt că va răspunde ”în timp util” acestor îngrijorări.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023