Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii

Membri ai filialei Crucii Roșii din Harkov distribuie medicamente și oferă ajutor medical cetățenilor locali în micul oraș Staryi Saltov, recucerit de armata ucraineană la 04 mai 2022, în zona Harkov, Ucraina, 20 mai 2022.
©EPA-EFE/SERGEY KOZLOV  |   Membri ai filialei Crucii Roșii din Harkov distribuie medicamente și oferă ajutor medical cetățenilor locali în micul oraș Staryi Saltov, recucerit de armata ucraineană la 04 mai 2022, în zona Harkov, Ucraina, 20 mai 2022.

Presa pro-Kremlin acuză Crucea Roșia că s-a ocupat la Mariupol de traficul de organe ale copiilor din Donbass. Narațiunea falsă are ca scop să discrediteze această organizație internațională, căreia i-a fost refuzat accesul în zona ocupată de Rusia, unde intenționa să se implice în evacuarea civililor și să ofere îngrijiri medicale populației.

ȘTIRE: În urma cercetării, la sediul Crucii Roșii din Mariupol au fost găsite sute de fișe medicale ale copiilor. Expertul militar Vladimir Evseev a explicat cum și în ce scopuri erau folosite acestea.

„Țarigrad” a informat anterior că la sediul misiunii Crucii Rușii au fost găsite sute de fișe medicale ale copiilor. Nu sunt indicate bolile, ci doar apar date despre organele sănătoase. S-a precizat că toate informațiile au fost introduse cu ajutorul alfabetului latin. 

[…]

Pe parcursul unei perioade îndelungate, naziștii ucraineni au organizat transportarea organelor umane în Europa. La început se lua legătura cu rudele militarului ucrainean care era pe patul de moarte. După ce ei își exprimau acordul, organul militarul era vândut, a explicat expertul.

După ce această schemă a devenit funcțională, au trecut la civilii din Donbass. Se ocupau mai ales de fete și copii.  De fapt, dacă Rusia nu lansa operațiunea specială în Ucraina, o mare parte din copiii din Donbass erau vânduți pentru organe. Aceste activități erau coordonate de Crucea Roșie, a spus Evseev.

NARAȚIUNE:  Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii.

CONTEXT: După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a solicitat în repetate rânduri Moscovei să permită evacuarea civililor din Mariupol și oferirea de îngrijiri medicale populației. Rusia a refuzat de fiecare dată să le permită experților Crucii Roșii să lucreze în zonă, iar în mai multe ocazii și-a încălcat angajamentele de încetare a focului pentru a permite evacuarea prin coridoare umanitare. Crucea Roșie și OSCE au denunțat lipsa de cooperare arătată de Rusia, astfel încât ambele organizații au devenit ținte ale propagandei ruse.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a discredita inițiativele Comitetului Internațional al Crucii Roșii de evacuare a civililor în Donbass și a justifica invazia Rusiei asupra Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Crucea Roșie a reacționat imediat la acuzațiile presei pro-Kremlin numindu-le false. „CICR nu a colectat astfel de date. Videoclipul insinuează, de asemenea, că CICR este implicat în traficul de organe. Aceasta este o altă acuzație falsă”, potrivit unui comunicat de presă al Crucii Roșii. CICR subliniază că obiectivele sale sunt de natură pur umanitară. „Ne confruntăm cu provocări în zonele afectate de conflicte armate, dar munca noastră este menită să minimizeze suferința, nimic mai mult. Avem încredere că majoritatea oamenilor vor recunoaște afirmațiile false atunci când le vor vedea”, a declarat Jason Straziuso, un purtător de cuvânt al CICR.

Într-un alt raport al CICR se spune că la 15 martie experții misiunii Comitetului Internațional au părăsit localitatea Mariupol. La finele lui martie sediul acesteia din oraș a fost bombardat. Chiar și website-ul „Țarigrad” publică în știrea despre dosarele medicale ale copiilor de la CICR o fotografie a sediului distrus, în care totul este ars, în afară de „un seif cu un teanc de fișe medicale”! 

Consilierul primarului orașului Mariupol, Petro Andriușcenko, a scris pe Telegram că ocupanții au realizat percheziții la sediul Crucii Roșii și au găsit niște fișe medicale, adăugând: „Este vorba de aceeași clădire distrusă de Rusia”.

Presa rusă nu publică nicio probă concretă care să demonstreze că fișele au fost găsite la sediul CICR, care este de fapt distrus, că nu sunt fișe medicale ale autorităților de ocupație și că nu este vorba de o înscenare. În plus, CICR este, probabil, cea mai cunoscută și respectată organizație umanitară internațională, iar istoria sa și modul în care s-a comportat de-a lungul celor aproape 160 de ani de activitate în zone de conflict, arată cât de ridicole sunt acuzațiile care i se aduc.

Narațiunea falsă este construită după modelul știrii despre misiunea OSCE din Mariupol, acuzată că a colaborat cu regimentului „Azov” și că îi furniza informații. Veridica a demontat recent această narațiune falsă a presei controlată de Kremlin care a pornit o adevărată campanie de discreditare a eforturilor OSCE de menținere a păcii și a Crucii Roșii de a ajuta civilii din zonă pentru a convinge opinia publică internă că probele experților internaționali privind acțiunile destabilizatoare ruse în Donbass sunt false.

Tags: Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  ȚARIGRAD
 • Data publicării:
  30/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele republici sovietice și republicile autoproclamate Donețk și Luhansk
 • Amplificare:
  Izvestia, RIA Novosti, TASS, Ukraina.ru, Lenta.ru, RT, canalele de Telegram al presei controlate de Kremlin
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în localități din regiunea Harkov, scrie presa pro-guvernamentală rusă. În realitate, localitățile amintite sunt demult ocupate de Rusia, iar consiliul local reclamă crime de război comise de militarii ruși.

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

Occidentul a organizat prin jurnalistul Roman Protasevici protestele din Belarus, după modelul „revoluțiilor colorate”, iar acestea au putut avea loc pentru că Lukașenko a subminat identitatea rusă a poporului belarus. Narațiunile false sunt promovate de un fost ofițer ucrainean fugit în Rusia și se înscriu în discursul menit să mențină sfera de influență a Moscovei.

Marin Gherman

08 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022